Personer med ptsd minskade sina symptom efter behandlingen med MDMA-assisterad terapi Foto: Getty Images

Hallucinogen substans effektiv för traumapatienter

Uppdaterad
Publicerad

Substansen MDMA har tillsammans med terapi visat goda effekter på patienter med posttraumatiskt stressyndrom. Det är den första fas tre-studie med hallucinogena substanser som nu publicerats. 

MDMA är en narkotikaklassad substans som är en av komponenterna i partydrogen ecstacy. Men den psykoaktiva kemikalien har även visat sig ha terapeutiska egenskaper. I en randomiserad dubbelblind studie publicerad i Nature Medicine har forskare undersökt effekten av MDMA i kombination med terapi till patienter som lider av posttraumatiskt stressyndrom.  

Patienterna lottades in i två grupper där hälften fick tre sessioner med MDMA och andra hälften fick placebo. Alla patienterna fick dessutom samtalsterapi.   

Efter behandlingen kunde forskarna se att MDMA-behandlingen var signifikant mer effektiv än placebo-behandlingen.   

Krävs en säker omgivning

Jennifer Mitchell, docent i neurologi vid University of California och huvudförfattare bakom studien säger att det krävs att patienten känner sig trygg och är i en säker miljö för att förändring och tillfrisknande ska kunna ske. 

– Många former av behandling för ptsd går ut på att minnas tidigare trauma. Det unika med MDMA är att medkänsla och förståelse ökar, samtidigt som rädsla hålls nere när patienten närmar sig minnena, vilket sannolikt är det som gör det så effektivt, säger hon.  

Det som förvånade Jennifer Mitchell mest är att patienterna med den allra mest svårbehandlade diagnosen svarade lika bra på MDMA-behandlingen som de andra deltagarna i studien. Till den mest svårbehandlade gruppen hör personer med dissociativa tillstånd som innebär att de kan förlora kontakten med sig själva.  

– Deltagare som diagnostiserats med dissociation upplevde en större minskning av symptom än de utan, säger Jennifer Mitchell. 

”Väldigt viktig studie”

Gita Rajan, läkare och doktorand vid Karolinska institutet, driver insamlingsstiftelsen Wonsa – World of no sexual abuse. Hon jobbar med patienter som har svår ptsd. De har under barndomen utsatts för upprepat, sexuellt våld.  

För denna patientgrupp har sedvanlig behandling som samtalsterapi och SSRI-preparat inte så god effekt och det finns inte så mycket annat att erbjuda som lindrar deras symtom, berättar Gita Rajan.

 – Det är därför den här studien är väldigt viktig. MDMA ökar möjligheterna till behandling mer än alla andra mediciner som finns i dag, säger Gita Rajan som just nu planerar att genomföra en pilotstudie för att undersöka effekterna av MDMA på sin patientgrupp. 

MDMA frisätter stora mängder serotonin i hjärnan och ger ett lyckorus. Forskarnas teori till MDMA:s framgång är att det sinnesförändrade tillståndet gör det enklare för patienten att minnas traumatiska händelser utan att bli överväldigad eller dissociativ. 

– Det ger en stark känsla av trygghet och kärlek, och det gör att man kan närma sig traumat och bearbeta det som har hänt på ett helt annat sätt. Det är svårt att lära sig nya saker om man är fullständigt skräckslagen. Så genom att skapa ett utrymme där man känner sig hållen så kan man börja titta och undersöka och läka, säger Gita Rajan. 

“Resurskrävande behandling” 

Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi och chef för Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet tycker att det är en rigorös och välgjord studie. Men han tycker att behandlingen är onödigt resurskrävande.  

– Det går åt väldigt mycket personal. Det ställs höga krav på säkerhet. Behandlingen skulle vara mycket svår att få in i vårdens vanliga utbud. Jag har svårt att se att den får plats överhuvudtaget i dag. 

Han anser att enbart samtalsterapi har god effekt för ptsd-patienter. Det största problemet är inte att den sedvanliga behandlingen inte fungerar utan att patienterna inte får vård.  

– Det finns mycket som kan bli bättre, till exempel vår förmåga att identifiera patienterna när de söker vård.  

Många är sjukskrivna länge

Gita Rajan håller med om att det är resurskrävande och därför är det viktigt att välja ut de patienter som kan ha nytta av behandlingen. Enligt hennes egen beräkning så skulle en behandling kosta mellan 70 000 och 200 000 kronor, vilket är en engångskostnad.  

– Men det är en ganska liten kostnad om de kan börja arbeta igen. Dessa patienter är ofta sjukskrivna år efter år efter år. Så den investeringen är en väldigt liten kostnad i sammanhanget, säger Gita Rajan.   

Studien är den första fas tre-studie med hallucinogena substanser som nu publicerats. Det öppnar upp för amerikanska Läkemedelsverket FDA (US. Food and Drug Administration) att godkänna substansen för klinisk behandling. 

Om studien

90 personer med svår ptsd deltog i studien. I snitt hade de haft sin diagnos i nästan 15 år. Gruppen inkluderade krigsveteraner, personer som utsatts för sexuellt övergrepp och våld i nära relationer, offer från masskjutning och en del med barndomstrauma.  

Deltagarna hade besvär som depression, alkohol- och substansberoende. 

Patienterna delades slumpmässigt in i två grupper där hälften fick tre sessioner med MDMA och andra hälften fick placebo. Alla patienterna fick dessutom samtalsterapi.   

Efter behandlingen kunde forskarna se att MDMA-behandlingen var signifikant mer effektiv än placebo-behandlingen.   

67 procent i MDMA-gruppen mötte inte längre kriterierna för ptsd efter behandlingen, jämfört med 32 procent i placebo-gruppen. 

Källa: Nature Medicine 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.