Ecstasy och MDMA behöver inte vara samma sak eftersom ecstasy kan innehålla andra droger samt varierande halter av just MDMA – ibland inget alls. Foto: DEA

MDMA som medicin – fem frågor och svar

Publicerad

Drogen MDMA, mer känd som partydrogen ecstasy, får allt mer uppmärksamhet som en lovande behandling mot posttraumatiskt stressyndrom och en hel del pekar mot att drogen kommer att godkännas som läkemedel om bara några år. Hur kunde det bli så?

Vad är MDMA?

MDMA är ett centralstimulerande amfetaminpreparat som ofta blandas ihop med Ecstasy, vilket är missvisande då Ecstasy även kan innehålla andra droger samt varierande halter av just MDMA – ibland inget alls.

MDMA kan ge en känsla av eufori och glädje, minskad rädsla, stress och ångest samt ökad empati och tillit – och det är dessa effekter som gjort drogen intressant i terapisammanhang. 

Vad är posttraumatiskt stressyndrom, PTSD?

En människa som varit med om en skrämmande, kränkande eller chockartade händelse kan efteråt få psykiska symtom. Särskilt situationer där du har fruktat för ditt liv kan framkalla starka känslor av rädsla eller skräck. Ibland försvinner symptomen efter en tid, medan andra människor behöver behandling för att bli hjälpta. Händelser som kan orsaka PTSD är exempelvis krigsupplevelser, olyckor, misshandel och sexuella övergrepp.

Vad är MDMA-assisterad terapi?

Den medicinska användningen av MDMA handlar inte om att skriva ut piller som en patient tar med hem. Istället ger utbildade terapeuter patienten MDMA i en kontrollerad miljö, vid ett fåtal tillfällen. Patienten får dessutom terapi både före och efter MDMA-sessionerna.

Det handlar alltså om medicinsk användning av ren MDMA i säkra doser, inte om ett okontrollerat rekreationsbruk av en drog köpt på gatan.

Funkar det då?

Det är den stora frågan. Flera mindre studier har visat på positiva resultat och en majoritet av deltagarna i dem blev så pass mycket bättre efter MDMA-assisterad terapi att de inte längre hade diagnosen PTSD.

I höst kommer en större, så kallad fas 3-studie, att sätta i gång i USA och om resultaten fortsätter att vara positiva kan MDMA godkännas för PTSD-behandling i USA 2021.

Borde människor börja självmedicinera med MDMA nu?

Det gör människor redan. I Sverige har vi inte säkra siffror på hur många som använt MDMA och Ecstasy men i USA uppskattar man att runt 17 miljoner människor använt drogen. Och i takt med att de medicinska fördelarna får allt mer uppmärksamhet finns det säkerligen en grupp som använder MDMA för att självmedicinera.

Det är återigen viktigt att inte blanda ihop hur MDMA används i forskningen med ett okontrollerat bruk av piller köpta på gatan. Ecstasy kan som sagt innehålla andra farliga substanser eller väldigt höga halter av MDMA, vilket kan innebära stora risker.

Läs mer om ämnet: MDMA som medicin – överdriven hype eller efterlängtat genombrott?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer