Mensvärk förändrar hjärnans storlek

Uppdaterad
Publicerad

Mensvärk kan ändra formen och storleken på hjärnan. Det visar en ny studie från Taiwan.

Varmvattenflaskor, värktabletter och lite choklad som tröst – det finns många knep för att lindra den smärta som många kvinnor drabbas av i samband med menstruationen.

Mensvärk är ett så vanligt förekommande fenomen att det kanske är lätt att rycka på axlarna åt det – men för vissa blir mensvärken så svår att de tvingas stanna hemma från jobb och skola.

Och kanske påverkas vi kvinnor mer än vad vi hittills har förstått. Nu har taiwanesiska forskare kunnat visa att svår mensvärk faktiskt förändrar formen och storleken på de delar av hjärnan som reglerar smärta och humör.

-Det viktigaste man har upptäckt är att det inte är neutralt att ha ont ganska mycket då och då. Det förändrar systematiskt hur hjärnan ser ut. Man får alltså en ökning av innehåll utav hjärnsubstans i de delarna som bearbetar den här typen av smärtsignaler, säger Martin Ingvar, hjärnforskare på Karolinska institutet.

Smärthanteringssystem belastas

När kvinnan får ont i samband med menstruationen skickas signaler upp till pannlobens främre, nedre barkdelar. Varje smärtsignal genererar en nedåtstigande kontrollerande signal, en slags moteld för att stoppa smärtan. Och när smärthanteringssystemet regelbundet belastats på det här sättet, blir de här delarna av hjärnan större.

Huruvida förändringarna i hjärnan också skulle kunna förklara de beteende- och humörsvängningar som många kvinnor får inför och i samband med mensen vet man inte, men det är sannolikt, menar Martin Ingvar.

Kan KBT-behandling hjälpa?

Upptäckten gör det ännu viktigare att försöka hitta bättre terapier kring mensvärk, menar han.

-En sådan här metod kan vara en del i att kunna värdera hur en smärtbehandlingsmetod går till. Det vore ju till exempel intressant att se om beteendebehandling, KBT-behandling möjligen kan förhindra den här typen av förändringar, säger han.

Betyder den här förstoringen att kroppen och hjärnan blir bättre på att trycka ned smärtan eller hantera smärtan?

-Det är möjligt att det är ett utryck för att man blir bättre på att hantera de uppåtstigande smärtsignalerna. Det vet vi inte, utan det är ett typiskt nästa steg för en sådan här studie.

-Det är därför det här är en sådan fantastisk studie – nu har vi plötsligt fått ett verktyg att kunna gå vidare på någonting som vi inte har varit i närheten av att kunna göra tidigare.

Reporter: Josefin Lennen Mercx

Webbearbetning: Freja Salö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.