Djur och människor som lever i samma områden beter sig på samma sätt

Uppdaterad
Publicerad

Kanske är det miljö och inte bara kultur som påverkar mänskligt beteende. En ny studie visar nämligen att människors, däggdjurs och fåglars beteende liknar varandras när vi lever inom samma område.

Forskare har i en ny studie undersökt 339 nutida jägar- och samlarsamhällen med fåglar och däggdjur som levt i samma miljö.

De såg att samtliga grupper hade gemensamma sociala beteenden, förökningssätt och likheter i hur de letade efter mat. Forskarna såg bland annat att vissa områden ökade sannolikheten för att däggdjur och fåglar åt kött eller fisk. I de områden där djur och fåglar förökade sig tidigt eller sent visade även människor samma tendenser.

– Vi människor kan lära oss om, anpassa oss till och bygga om miljöer. Den här studien visar att vi människor anpassar oss till naturen som djur gör. En isbjörn behöver till exempel tjock päls för att leva i Arktis men vi tar isbjörnens päls och lär oss att anpassa oss som isbjörnen, säger Patrik Lindenfors, docent i ekologi vid Stockholms universitet.

Sociala anpassningar 

I vissa områden var det framförallt pappor bland djur och fåglar som skaffade mat till sina barn.

– På vissa ställen på jorden behöver barn ha två föräldrar för att få sina kaloribehov tillgodosedda. På andra ställen räcker det att ha en mamma eller pappa. De har sett att djur har samma typ av problem och lösningar.

När det kom till förökning kunde de se likheter i polygyni. Och i de områden som människor tenderade att söka partners utanför gruppen, brukade även andra däggdjur leta efter partners på större områden.

– Det viktiga i denna studie att förstå är att människor som lever närmare naturen måste anpassa sig till naturen på samma sätt som andra fåglar och däggdjur gör, säger Patrik Lindenfors.

Moderna samhällen

Men det är inte säkert att studien är lika relevant i dagens samhälle.

– De har inte testat om det finns motsvarande mönster för människopopulationer som lever mer modernt, med fabriksjordbruk och städer, men det finner jag svårt att tro.

 – Vi förändrar tillvaron så mycket att vi inte direkt lever i samklang med naturen, snarare tvärtom.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.