Surströmming, populärt med ohälsosamt sensommarnöje Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Miljögifter i surströmming påverkar foster

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar Sverige äta surströmming. Utöver en lukt som sitter kvar kan den bära med sig miljögifter, något som kan vara skadligt för foster.

Den tredje söndagen i augusti varje år är det surströmmingspremiär. Den jästa fisken är omgärdad av mängder av traditioner. För vissa är den omöjlig att leva utan medan andra knappt skulle ta i den med tång.

Sill och strömming serveras i olika former vid många högtider runt om i Sverige, och Livsmedelsverket varnar nu för att ett allt för stort intag av strömmingen från Östersjön, som används till surströmming, kan ge långtgående konsekvenser.

– Den gemensamma nämnaren hos de här fiskarna är just att de är feta, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på livsmedelsverket. De har en förmåga att lagra de miljögifter som finns i näringskedjan i sina fettreserver. Det är framför allt dioxin och PCB som kan finnas i fisken, något som kan påverka hjärnan, immunförsvaret och hormonsystem hos barn, unga och foster.

”Kommer fortfarande gifter”

Livsmedelsverket har därför gått ut med en rekommendation om att barn, unga och framför allt kvinnor som någon gång planerar att bli gravida ska koncentrera sitt intag av östersjöfisk till ett eller ett par tillfällen per år.

– Vi har mycket lägre halter idag än vad vi haft tidigare för att vi slutat släppa ut miljögifter på samma sätt runt Östersjön, säger Rickard Bjerselius, men det kommer fortfarande gifter någonstans ifrån och så länge det finns i Östersjön så finns det i fisken.

Kunskapsnivån inte tillräckligt hög

Att sälja fisk med för höga halter av dioxin och PCB är förbjudet inom EU, men sen början av 2000-talet har Sverige haft undantagstillstånd att göra just det. I tillståndet ingår ett krav på att livsmedelsverket ska hålla befolkningen informerad om riskerna med de berörda livsmedlen.

Då och då beställer livsmedelsverket undersökningar för att hålla koll på den allmänna kunskapen om riskerna, och vid det senaste tillfället, 2014, visade det sig att bara var tionde kvinna mellan 18 och 29 kände till riskerna och att de kan beröra även deras framtida barn.

– Kvinnor mellan 18 och 29 är helt enkelt en grupp vi missat, så vi passade på att gå ut med det här meddelandet nu, säger Rickard Bjerselius. Vi vill informera om att det är viktigt att tänka på vad man äter redan åren innan man blir gravid. De här gifterna kan sitta kvar i kroppen i upp till tio år.

Ät dig mätt

För den som inte tillhör någon av riskgrupperna är det fritt fram att äta strömming, så länge man begränsar sig till en gång i veckan. Livsmedelsverket har dock gett även strömmingsälskare inom riskgrupperna en säkerhetsmarginal.

Om man håller sig till att äta de påverkade fiskarna två till tre gånger per år så är det fritt fram att äta sig mätt, säger Rickard Bjerselius.

Strömming från Östersjön inklusive Bottenviken

Vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern

Vildfångad sik från Vänern

Vättern Vildfångad röding från Vättern

läs mer på livsmedelsverket.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer