Bakgrunden är att mer lövträd i de sydsvenska skogarna vore välkommet, både från rekreationssynpunkt och som en anpassning till klimatförändringar. Men dyra plantor gör att många skogsägare avstår från lövträden. Mycket vore därför vunnet om det gick att direktså ollonen från bok och ek i stället.
Ett problem i sammanhanget är dock att ollonen ofta äts upp eller flyttas av smågnagare. Det är här doktoranden Maria Birkedals forskning kommer in. För sin avhandling vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp har hon testat sätt att göra ollonen mindre smakliga för gnagarna.
Chilipeppar blandat med kokosfett fungerar, men sänker också ollonens grobarhet. Däremot verkar behandling med minkträck ha en mer tydlig positiv effekt.
”Framöver kanske minkavföring kan komma att användas vid sådder av bok- och ekollon för att minska mängden frön som blir uppätna av smågnagare”, framhåller Birkedal i ett pressmeddelande.
Hennes forskning visar även att sådd av bok och ek fungerar bäst på stora kalytor i barrskogsområden. Där finns färre smågnagare än i lövskog. Gnagarna undviker också öppna ytor där de lättare blir offer för rovdjur.
TT
Fakta sorkar
Det finns flera olika sorters sorkar, exempelvis ängssorkar och åkersorkar. Sorkarna är vanligtvis grå till bruna till färgen med mörkbruna ögon.
Sorkarna är övervägande växtätare; bär, nötter, rötter och frukt ingår på menyn. Flera sorkar tar även animalisk föda som insekter, maskar, mollusker, och, för de större arterna, även mindre ryggradsdjur.
Många sorkar är anpassade till att leva i underjordiska gångar. Deras bon är bäddade med torrt gräs, mossa och löv. Några samlar också vinterförråd. De får ungar flera gånger om året. Ofta orsakar de stor skada för människan genom att de äter säd och andra kulturväxter. Sorkar är viktig föda för rovdjur och rovfåglar.
När sorkar gräver skapar de jordhögar som påminner om mullvadens kullar. Mullvadens jordhögar är större och mera runda.
Wikipedia