Ny forskning vid Northwestern university i USA, har för första gången visat hur det går till när vi ändrar våra minnen efter nuet.
Eftersom du älskar din partner för tillfället, är det lättare att du projicerar att du blev blixtförälskad även vid första mötet, trots att ditt minne egentligen bedrar dig, enligt hjärnforskarna bakom den nya studien.
”Inte som en videokamera”
Minnet är något som ska fungera i nuet – minnet är inte en exakt återberättelse av det som verkligen har skett.
Forskarna menar att minnet inte fungerar som videokamera, utan minnet redigeras om för att passa vår nuvarande världsbild, säger en av forskarna i ett pressmeddelande.
Var fanns äpplet?
Så hur kan forskarna kommit fram till detta då?
Jo, ett tjugotal kvinnor och män fick titta på olika landskapsbilder på en datorskärm samtidigt som deras hjärnaktivitet och ögonrörelser studerades.
I bilden fanns också äpplen placerade på en viss plats. När försökspersonerna sen skulle placera äpplena på samma plats i bilden, fast med en ny landskapsbakgrund, misslyckades de gång på gång.
Efter det fick försökspersonerna avgöra var äpplena suttit från början, med samma bakgrund som de sett först – och även då misstog de sig konstant och valde att placera äpplet på fel plats.
Äpplen och kärlek
Det verkar kanske krångligt, men utifrån detta såg forskarna att samma sorts mekanism i hjärnan som bevarar och kommer ihåg korrekt information, även helt naturligt ändrar minnet för att passa in i nya miljöer och situationer.
Även om försöken gjordes i labbmiljö, så skriver forskarna i studien att det säkerligen är likadant i verkliga livet.
Försökspersonerna i studien flyttar alltså på äpplena för att det verkar mer rimligt utifrån den senaste upplevelsen – precis som vi kan tycka det rimligt att vi kände starkt för vår älskade även vid första kontakten.
Överlevnadsstrategi
Enligt forskarna bakom studien ger detta ytterliga bevis för att det perfekta minnet är en myt.
Minnet menar dem, är snarare utformat som en form av överlevnadsstrategi, som hela tiden omformas och skrivs om utifrån ens nuvarande livssituation och upplevelser.
Det kanske inte är helt fel att tänka på sin partner som sitt livs kärlek som startade med en dunderförälskelse – det borde i alla fall göra att förhållandet överlever längre.
Studien publiceras i tidskriften Journal of Neuroscience.