”Mobbning bör inte betraktas som en harmlös del av uppväxten”, säger studiens författare.

Mobbande barn lika skadliga som elaka vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Barn som mobbats av jämnåriga i skolan har minst lika mycket mental ohälsa som barn som misskötts av vuxna. Det visar en färsk studie gjord på 5.000 personer.

Studien, som publiceras i den ansedda tidskriften Lancet, bygger på hälsostatistik, intervjuer och enkätsvar från drygt 5.000 unga vuxna och deras mödrar i USA och England.

Personerna studerades från tidig barndom tills de var i tjugoårsåldern, och både de och deras mammor fick uttala sig om hur uppväxten varit.

Forskarna ville se hur den mentala hälsan skilde sig åt beroende på negativa erfarenheter – både när det gällde mobbning från jämnåriga och misskötsel från vuxna.

Till misskötseln räknades fysiska, emotionella och sexuella övergrepp från vuxna i deras närhet, och till mental ohälsa räknades ångest, depression och självskadebeteende.

Föga förvånande var att de som utsatts för både mobbning och misskötsel i barndomen mådde allra sämst. En knapp tredjedel av dessa led av någon form av mentala problem när de blev vuxna.

Detta kan jämföras med de som förskonats från både mobbning och misskötsel. Där var bara en dryg tiondel drabbade av mental ohälsa.

Mobbning till och med mer allvarligt

Det intressanta med studien är dock att forskarna även lyckades isolera grupper av personer som drabbats av det ena men inte andra: Alltså mobbats i skolan, men inte behandlats dåligt av vuxna. Eller tvärt om.

Här såg forskarna att de som enbart misskötts av vuxna, men inte blivit mobbade, hade mental ohälsa i 17 procent av fallen.

Bland de som enbart mobbats, men inte utsatts för övergrepp, var den mentala ohälsan lika utbredd, och till och med lite mer påtaglig. En dryg fjärdedel av de mobbade led av mentala problem.   

– Resultaten visar att de som mobbats är mer benägna att få psykiska problem än de som blivit dåligt behandlade av vuxna i sin närhet. Att både vara mobbad och dåligt behandlad gjorde att risken att drabbas av ångest och depression ökade ännu mer, säger studiens huvudförfattare, professor Dieter Wolke vid Warwicks universitet i England.

Långsiktiga konsekvenser

Professor Wolkes slutsats är att mobbning inte bör betraktas som en harmlös eller ofrånkomlig del av uppväxten.

– Mobbningen har allvarliga, långsiktiga konsekvenser, säger han.

Zelma Fors, doktor i psykologi med lång erfarenhet från skola och ungdomsmottagning, håller med om dessa tankegångar.

– Barn som utsätts för mobbning är i dåligt skick livet ut. Mobbningen kan pågå under många år, och när skolgången är över kommer ofta depressionen som ett brev på posten.

Hon anser att mobbningsforskning ofta fokuserar på enstaka händelser och kränkningar, istället för att se det över ett längre perspektiv.

– En bra sak med denna studie är därför att man kollat på hur personerna mår vid olika åldrar. Då får man hela tidslinjen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.