I simuleringen syns hur strängar av mörk materia till vänster övergår till gas. Foto: Illustris Collaboration

Modell visar världsalltets skapelse

Uppdaterad
Publicerad

Ett internationellt forskarteam har skapat den mest kompletta simuleringen av universums skapelse hittills. Datormodellen visar hur galaxerna bildades runt en mystisk, osynlig substans – mörk materia.

Modellen, som publiceras i Nature, visar tiden strax efter Big bang, den explosion ur vilken vårt universum föddes.

– Det är underbart. Nu kan vi förstå hur stjärnor och galaxer bildas och relatera det till mörk materia, säger Richard Ellis, professor vid California Institute of Technology i USA och en världsledande auktoritet inom området, till BBC News.

2 000 års körtid

Forskare har gjort datorsimuleringar av universums uppkomst i mer än 20 år. Men ofta har det universum som kommit ut i andra änden, så att säga, varit mycket olikt vårt eget.

Denna simulering, däremot, som är den största hittills, resulterade i ett universum som var påfallande likt vårt eget. Simuleringen är så avancerad att det skulle ta 2 000 år för en vanlig bärbar dator att köra genom den. För de superdatorer och den mjukvara som forskarna använder tar det ”bara” tre månader.

I början av simuleringen, det vill säga vid tiden strax efter universums födelse, syns hur strängar av mörk materia sprider sig genom tomheten, som grenar på ett kosmiskt träd.

Lugnet efter stormen

När årmiljoner gått klumpar materien till sist ihop sig och bildar fröna till de första galaxerna. Sedan dyker den icke-mörka materien upp, det vill säga den materia som kommer att bilda stjärnor, planeter och – så småningom – liv.

Dessförinnan har en serie kataklysmiska explosioner ägt rum där materia sugs in och spottas ut av svarta hål, en kaotisk period som var avgörande för bildandet av stjärnor och galaxer. Simuleringen lugnar sedan ner sig igen innan det universum vi känner i dag sakta träder fram.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.