Mögelfritt bröd i 60 dagar

Publicerad

Ett amerikanskt företag har uppfunnit en teknik som de menar kan hålla bröd fritt från mögel i upp till 60 dagar, tekniken ska även fungera på kalkon och frukt.

Enligt företaget kan uppfinningen komma att förhindra det stora brödsvinn, som i Storbritanninen står för en tredjedel av allt bröd som säljs, enligt en brittisk undersökning.

Brödet behandlas i en mikrovågsugn-liknande maskin som tar bort alla mögelsporer. Tekniken ska även tekniken fungera på färsk kalkon, frukt och grönsaker.

– Vi behandlade en brödskiva i maskinen och kollade sen mögelsvampsnivån under en tid. Efter 60 dagar var det lika mycket som när den kom ut ur ugnen.

Utbrett matsvinn

I utvecklade länder är matsvinnet ofta väldigt utbrett. I exempelvis USA tyder vissa siffror på att ett genomsnittligt amerikanskt hushåll slänger 40 procent av all mat de köper, enligt BBC.

Maskinen som forskarna vid Texas Tech University har uppfunnit designades från början för att ta död på bakterier som orsakar salmonella. Av en slump upptäckte de att den även tog död på mögelsporer.

Många brödfabriker har visat intresse för maskinen men ännu har ingen lagt bud på uppfinningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer