Enzymet heter LTA4 hydrolas, och är tidigare känt som en av pådrivarna vid inflammationer. Men enzymet har även en snällare sida, som forskarna nu lärt sig dra nytta av. Enzymet har nämligen även en läkande effekt.
Bevara läkande effekt
– Vi vill bromsa det som driver inflammationen och utnyttja det som läker den, säger Jesper Z. Haeggström, som är professor vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.
När en inflammation sker kommer det här enzymet först att öka inflammationen genom att producera en typ av fettsyra. Men förutom det så kommer enzymet också att bekämpa inflammationen – genom att bryta ner ett annat ämne som pådriver inflammationen. Enzymet både skapar och läker inflammationen.
– Genom att undersöka hur dessa olika molekyler binder i förhållande till varandra, har vi kunnat se att det går att passa in en liten molekyl på enzymet, och den molekylen blockerar den inflammatoriska effekten, säger Jesper Z. Haeggström.
Tidigare försök misslyckade
Tidigare försök till att ta fram ett läkemedel som är riktat mot enzymet har inte gett tillräckligt goda resultat, eftersom man då även har blockerat enzymets läkande effekt.
– Nu har vi förstått att enzymet även har en positiv verkan, som man tidigare gick miste om. Men vi har kommit på ett sätt att spara på denna positiva verkan, säger Jesper Z. Haeggström.
Alla läkemedel som påverkar immunförsvarets reaktioner kan ge biverkningar. Men enligt Jesper Z. Haeggström verkar det som om att ämnet som blockeras, LTB4, inte har så avgörande roll i immunförsvaret, och det tyder på att risken för biverkningar är relativt liten.
Jesper Z. Haeggström tror att den nya upptäckten kommer kunna användas för utveckling av läkemedel mot bland annat sjukdomar som KOL och åderförkalkning, men också mindre allvarliga åkommor som eksem.
Studien 'Binding of Pro-Gly-Pro at the active site of leukotriene A4 hydrolase and development of an epoxide hydrolase selective inhibitor' publiceras i senaste numret av tidskriften PNAS.