Nanopartiklar orsakar hjärnskada

Uppdaterad
Publicerad

Nanopartikelns användningsområden tycks obegränsade, men länge har man diskuterat hälsoriskerna kring partikeln. Nu har forskare för första gången lyckats identifiera hjärnskador hos levande djur.

Nanopartikeln öppnade dörren för framtidens material. Samtidigt hoppades forskarna att tekniken skulle stänga dörren för giftiga kemikalier. Men oron har funnits där och nu visar ny forskning att dessa försvinnande små partiklar kan orsaka celldöd och skador i hjärnan.

Forskare från Plymouth-universitetet har i en studie utsatt regnbågsforeller för titandioxid. Samma typ av nanopartiklar som används i flertalet skönhetsprodukter och som är påtänkta för bruk i matindustrin. Resultatet var tydligt; exponeringen hade skapat celldöd och håligheter i fiskens hjärna.

– Det är oroande att dessa effekter på fiskens hjärna har vissa likheter med skadorna som uppstår vid kvicksilverförgiftning. Effekterna är oroande och det här visar att nanopartiklar kan vara ett växande hot mot natur och människor, säger toxikologen Richard Handy, huvudforskaren bakom studien, i ett pressmeddelande.

Christian Steen, SVT VETENSKAP

Fakta: Nanopartiklar

Nanopartiklars storlek varierar, men uppgår vanligtvis till en miljondel av en millimeter. Tillämpningsområdet är stort: i allt från kosmetika till medicin och livsmedel kan partiklarna tillföra unika egenskaper.

Kunskapen om hur människor påverkas är fortfarande begränsad, men man vet att nanopartiklarna kan ta sig över blod-hjärnbarriären – det vill säga passera från blodet rakt in i hjärnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.