– Det här med nappen är mycket lätt att ändra på. Det är ok att barnen får nappen medan de har bruk för den – vid blodprov och när man byter blöja till exempel, säger Ragnhild Måstrup, sjuksköterska vid Rigshospitalet i Köpenhamn och doktorand vid Lunds Universitet.
Hon disputerar nu med en avhandling som visar att för tidigt födda barn löper dubbelt så stor risk att inte amma fullt ut när de lämnar sjukhuset jämfört med barn som bara använder nappen i nödfall.
Användning av modersmjölken
Att napp försvårar för barn att komma i gång att amma är redan känt vad gäller barn som föds i rätt tid – nu visar studien som är gjord på mödrar och barn på alla neonatalavdelningar i Danmark att samma sak gäller även barn som fötts för tidigt.
– Jag tror att mekanismen är sådan att ett barn som hela tiden har nappen i munnen inte visar lika tydligt att det vill suga på sin mors bröst, säger Ragnhild Måstrup.
Hon anser att studien är överförbar till svenska förhållanden och hoppas att personal på neonatalavdelningar tar till sig studiens resultat:
– Prematura har verkligen användning för de goda ämnen som finns i modersmjölken som skyddar mot infektioner och sjukdomar.
Senare amning med napp
- För tidigt födda barn kommer i gång med amningen snabbare om man minimerar användningen av napp.
- En studie på danska neonatalavdelningar visar att de som använder napp löper dubbelt så stor risk att inte amma fullt ut jämfört med de som får restriktioner på nappen.
- Även de barn som använde amningsnapp löpte samma risk.
Källa: Institutionen för hälsovetenskaper, Lunds Universitet (TT).