Förlossningsläkaren Sissel Saltvedt deltar i en stor svensk studie som ska ta reda på när det är bäst tid att göra en igångsättning av en förlossning. Foto: SVT

När ska barnet komma ut?

Uppdaterad
Publicerad

När en graviditet har gått för långt kan en igångsättning av förlossningen vara livsavgörande. I dag görs det i vecka 42 men nu ska en stor svensk studie ta reda på om det är bättre för barnet att få hjälp i världen redan i vecka 41.

Är det bättre för barnet att få hjälp uti världen en vecka tidigare än idag? Det ska en stor svensk studie ta reda på.

– Vi vet att det är förenat med stora risker att bära barnet för länge, säger Sissel Saltvedt som är förlossningsläkare på Karolinska sjukhuset i Solna.

Det handlar om att barnet växer och blir så stort att det riskerar att skadas vid förlossningen. Risken ökar också för avföring i fostervattnet och det kan innebära att barnet får svåra problem med att andas när det kommer ut.

– Sen finns också risker med att barnet får syrebrist som i värsta fall kan leda till död.

Internationell trend

Sverige har, internationellt sett, mycket låg barnadödlighet men man vill ändå göra den här studien eftersom det finns ett internationellt tryck att göra fler igångsättningar. I Sverige har andelen igångsättningar ökat stadigt sedan början av 1990-talet och idag blir nästan var femte kvinna igångsatt. I USA och flera europeiska länder får var tredje kvinna hjälp med att sätta igång.

– Om vi inte gör den här studien kommer den här internationella trenden bli synlig även här. Jag vet inte precis vad som är skälen i Frankrike, England eller USA. Det kanske finns en press från patienterna, det kanske finns ett försäkringssystem som bidrar till det här, säger Sissel Saltvedt.

Hon deltar i den stora svenska studien där 12 000 kvinnor i hela Sverige kommer att delta. Kvinnor gör ett ultraljud i vecka 41, och om allt då ser bra ut kommer de att få en förfrågan om att vara med. Sen lottas kvinnorna in i två grupper. En som blir igångsatt i vecka 41 och en som får vänta, och om förlossningen inte har kommit i gång spontant under veckan som följer så görs en igångsättning i vecka 42.

Om tre år vet vi

Om tre år beräknas studien vara klar och då kommer forskarna veta hur det ligger till egentligen, och om både mamma och barn mår bättre av att göra en igångsättning en vecka tidigare än idag.

– Vi ligger ju redan väldigt lågt i sjuklighet och dödlighet för både mamma och barn men om vi kan göra någonting för att det ska bli ännu lite bättre utan att det kostar någonting negativt för mamma eller barn så kan ju det ändå vara en viktig åtgärd.

Se mer om förlossningar Vetenskapens Värld på måndag 1 maj, 20:00 i SVT 2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.