Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nasas rymdsond ska nu patrullera planetytan för att leta efter och samla in spår av liv. Foto: NASA/JBL-Caltech

Nasa publicerar nya skarpa bilder från Mars

Uppdaterad
Publicerad

I går lyckades Nasa landa rymdsonden Perseverance på Mars.

Uppdraget är att leta efter tecken på tidigare liv och redan nu har sonden skickat hem skarpa bilder från den steniga planeten.

På torsdagen utbröt ett bullrande jubel bland Nasas ingenjörer – efter flera misslyckade försök hade man lyckats landa en rymdsond på planeten Mars. Bakom den lyckade landningen ligger år av förberedelser.

Rymdsonden, som heter Perseverance, har rest genom rymden under sex månader och ska nu söka spår som kan visa att på tidigare liv och skicka hem proven till jorden.

”Vulkanisk eller sedimentär?”

Redan nu har sonden varit ute på en tur och skickat hem skarpa bilder som Nasa publicerat på Perseverance eget Twitter-konto. Bland annat visar en av bilderna stenar som syns vid Perseverances ena hjul och rymdsonden frågar sig om stenen är ”vulkanisk eller sedimentär?”.

Sedimentära bergarter skapas genom avsättning och cementering av lösa sediment, vanligtvis på havsbotten. Vatten ses som en förutsättning för allt liv som vi känner till och tidigare har en sjö med flytande vatten upptäckts på Mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer