På söndagen skickades Parker Solar Probe upp från Cape Canaveral i Florida. Foto: SVT

Nasa skickar sond mot solen – måste klara 1 400 grader

Uppdaterad
Publicerad

Nasa har skjutit upp sonden Parker Solar som ska gå i omlopp runt solen. Förhoppningen är att den ska komma närmare solen än någon annan farkost tidigare har gjort och mäta stjärnans yttre atmosfär utan att förkolna.

På söndagen skickades Parker Solar Probe upp från Cape Canaveral i Florida. Tanken var att Nasa skulle skicka upp sonden redan under lördagsmorgonen, men en försening sköt fram det hela till söndag förmiddag, svensk tid.

Sonden har byggts för uppdraget att lägga sig i bana runt solen i sju år. Efter att ha svingat sig med hjälp av Venus ett antal gånger ska sonden som närmast komma endast 6,1 miljoner kilometer från koronan. Det är det i särklass närmaste en människobyggd farkost kommit en stjärna – sju gånger närmare än Helios 2, som på 1970-talet höll sig på 43 miljoner kilometers avstånd.

Ge kunskap om solvindar

Med Parkersonden hoppas forskarna kunna ta reda på mer om solens egenskaper. Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet, förklarar varför solen är intressant.

– Jorden är extremt påverkad av solen eftersom den exempelvis bidrar till vad vi har för klimat. Det är intressant att veta hur energitransporten går till från solens inre till det yttre. Ibland får solen utbrott och skickar ut skurar av elektriska partiklar som kan störa vår elektronik. Det är saker som vi kan lära oss mer om, säger Sundin.

Tanken är att försöka observera och fotografera koronan, det yttre lager som liknar ett böljande ljusspel under solförmörkelser och skickar ut solvindar som emellanåt ställer till det för kommunikationssystem.

Måste klara 1 400 grader

– Avståndet mellan solen och jorden är 15 miljoner mil och forskningsresultaten blir alltid extremt mycket bättre för varje steg närmare man kommer.

Utmaningen för färden är att klara värmen. Det elva centimeter tjocka skalet är byggt i kolkomposit, det hoppas forskarna ska hålla den tekniska utrustningen ombord sval trots upp till 1 400 grader Celsius utanför, skriver Nasa.

– Det är vår stora chans att studera en stjärna på nära håll. Men skulle något gå sönder kommer sonden förmodligen smälta på en gång, säger Sundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer