De stjärnor som TESS kommer att undersöka är 30 till 100 gånger ljusare än de som Kepler har studerat, vilket gör det enklare att fortsätta studera dem från jorden. Foto: MIT

Nasas uppskjutning försenad av tekniska problem

Publicerad

Det skulle ha blivit en uppskjutning av Nasa senaste rymdteleskop TESS under natten till idag. Men teleskopet – som ska leta efter planeter och utomjordiskt liv – stannade på marken.

Nasas nya rymdteleskop är en planetjägare. TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) skulle ha skjutits upp i omloppsbana kring jorden natten till idag.

Men kort innan start fick planetjägaren tekniska problem med bland annat sitt styrsystem och Nasas tekniker meddelade att uppskjutning nu planeras till natten till torsdag svensk tid. Detta enligt Nasa:s hemsida.

TESS är ett rymdteleskop som ska leta efter exoplaneter, alltså planeter som ligger utanför vårt solystem.

Skjuts upp med Musks raket

Raketen som kommer att skicka ut TESS från jorden är SpaceX Falcon 9, vilket är första gången Nasa tar hjälp av just den sortens raket för en uppskjutning av ett rymdteleskop.

SpaceX är en kommersiell rakettillverkare som tidigare i år sköt upp sin raket Falcon Heavy. Lasten för den uppskjutningen var en röd elbil tillhörande företagets vd Elon Musk, en elbil som nu ligger i en omloppsbana kring solen.

Ska undersöka större område

Men TESS kommer inte riktigt att hamna i en sådan bred omloppsbana. Däremot kommer den att nå ut längre från jorden än något tidigare planetsökande teleskop.

TESS kommer att kastas ut i en elliptisk bana som kommer sträcka sig ända bort till månens avstånd från jorden. Detta för att undersöka ett stort område av stjärnhimmelen, 400 gånger större än vad Keplerteleskopet gör idag.

TESS kommer undersöka våra 200 000 närmsta och mest ljusstarka stjärnor och förhoppningen är hitta exoplaneter som har goda förutsättningar för liv. Något som tidigare uppskjutna teleskop har lyckats med bättre än väntat.

Planetjägare

Keplerteleskopet som sköts upp 2009 kan stoltsera med över 2 000 bekräftade planetupptäckter, varav 30 är någorlunda jordlika exoplaneter som ligger i den beboeliga zonen.

Baserat på Keplers upptäckter tror astronomer att det kan finnas runt två miljarder beboeliga planeter enbart i vår galax. Men hur ska TESS hitta dessa förmodade exoplaneterna?

Precis som Kepler kommer TESS att titta på förändringar i stjärnors ljusstyrka. Med den så kallade transitmetoden kommer teleskopet att fästa blicken på avlägsna stjärnor och mäta hur ljuset från dem stundtals blir svagare och starkare.

Om en planet passerar framför sin stjärna skapar det en dipp i ljusstyrkan och ju större dipp desto större planet. Beroende på hur länge ljusstyrkan dippar kan även en planets omloppsbana räknas ut.

Första fynden

Vad TESS lyckas att hitta där ute i rymden får forskarna veta redan i juni. Men det kan dröja ytterligare några månader innan forskarna släpper fynden för allmänheten, rapporterar The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer