På Nasas detaljerade bilder av Pluto syns bergskedjor som är påfallande ”unga”. Nasa visar även bilder av månen Charon. Foto: Nasa

Nasa visar de nya bilderna på Pluto

Uppdaterad
Publicerad

Förbiflygningen var en succé. Rymdsonden New Horizons passerade dvärgplaneten Pluto utan att skadas av meteorsplitter och kunde skicka hem detaljerade bilder som överraskar. Dvärgplanetens yta har ”unga” berg.

Vid tretiden natten mot onsdag kom den efterlängtade signalen till jorden från farkosten, som fortfarande var oskadd.

I kontrollrummet i Laurel i delstaten Maryland hördes applåder när ingenjörerna rapporterade att hårdvaran var intakt och att kommunikationen mellan rymdsonden och jorden fungerade som planerat.

”Unga” berg

Vid en presskonferens på onsdagskvällen visade Nasa upp nya bilder av Pluto och dess månar.

Närbilder visar höga berg på Plutos isiga yta, några så höga som 3.500 meter. Bergen tros ha bildats för mindre än 100 miljoner år sedan, vilket anses vara mycket ”ungt” i solsystemets historia. Forskarna är häpna över upptäckten.

– De kan forfarande vara under bildande, säger Nasa-geologen Jeff Moore. Att de är så unga baserar Nasa på avsaknaden av kratrar i området. Hade bergen varit äldre skulle ytan sannolikt varit märkt av kratrar från meteornedslag.

– Det här är en av de yngsta planetytorna vi någonsin sett i solsystemket, säger Jeff Moore.

Nasa kunde även visa upp bilder på Plutos månar Charon och Hydra.  En bild visar att månen Charon har ett 1.000 kilometer långt band av klippor och en kanjon som uppskattas vara omkring sex kilometer djup.

Snabbaste rymdfarkosten

New Horizons färdas snabbare än någon annan rymdfarkost, och det var egentligen kring 13 timmar före signalen som sonden susade förbi Pluto. Avståndet till planeten var som närmast 12.472 kilometer, vilket motsvarar sträckan mellan New York och Bombay.

New Horizons färd har nu pågått i nio och ett halvt år, och under den perioden har rymdfarkosten tillryggalagt 4,88 miljarder kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.