Neandertalarna hanterade konsten att tillverka rep, visar ny forskning. Foto: SVT

Neandertalare gjorde rep av barken från barrträd

Uppdaterad
Publicerad

I en grotta i södra Frankrike har arkeologer hittat en liten bit tvinnat rep som är gjort av neandertalare. Det är det första beviset för att neandertalare behärskade tekniken att göra rep. Spela klippet ovan för att höra paleontolog berätta om fyndet.

Analyser visar att repstumpen är mellan 40-50 000 år gammal och upphittades i en gammal neandertal-boplats i grottan Abri du Maras i södra Frankrike.

– Det här är en kul nyhet. Nästan alla redskap vi hittar från den här tiden är stenredskap, så det finns ett jättestort tomrum i vår kunskap om deras liv, säger Lars Werdelin som är paleontolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Fånga aborre

Rep kan användas för att bära saker med, men också vid jakt. I grottan i Abri du Maras har arkeologer hittat rester av både aborre och karpfisk. Kanske är de infångade med hjälp av ett rep.

  – Om man använder ljuster eller harpun skulle man kunde binda fast redskapet med ett rep och sen hala in fångsten. Det finns många användningar av rep, säger Lars Werdelin

Repstumpen är sex millimeter lång och hittades på ytan av en liten stenflisa. Den upptäcktes av en grupp franska och amerikanska arkeologer. De hävdar i en artikel i Scientific Reports att det är första gången man har kunnat visa att neandertalarna verkligen hade förmågan att tillverka rep.

Fibrer från barrträd

När strukturen undersöktes i ett svepelektronmikroskop gick det tydligt att urskilja att repen har tvinnats åt två olika håll – vilket är en förutsättning för att få ett rep som inte omedelbart repar upp sig.

Närmare analyser visar att fibrerna i repet kommet från insidan av ett barrträds bark.

Intelligenta

Orsaken till att neandertalarna dog ut för 30 000 år sedan har länge ansetts vara att de inte klarade konkurrensen mot den mer intelligenta Homo sapiens, alltså den moderna människan.

Men nu måste vi kanske hitta en ny förklaring.

 – Det visar sig mer och mer att neandertalarna kunde göra samma sak som den moderna människan, så vi kan inte längre hävda att de var mindre intelligenta, säger Lars Werdelin.

Den moderna människan verkar dock ha varit mer effektiv. Arkeologer har kunnat se att Homo sapiens utvecklade sina stenredskap i mycket snabbare takt än neandertalarna.

– Det finns någon slags rastlöshet hos Homo sapiens, och större kreativitet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.