Vem belönas med årets Nobelpris i kemi? I dag får vi svaret. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De tilldelas årets Nobelpris i kemi – pris för molekylbygge

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin List från Tyskland och David W C MacMillan från USA tilldelas årets Nobelpris i kemi.

– Jag trodde att någon skojade med mig, säger Benjamin List.

När Nobelkommitten ringde upp pristagaren Benjamin List satt han och åt frukost med sin fru.

–  Jag förväntade mig inte denna stora överraskning. Du gjorde min dag i dag, utbrast Benjamin List.

Även den andra pristagaren David W.C. MacMillan blev överraskad av beskedet.   

– Först hörde några personer av sig på telefon, men då kunde han inte tro att det var sant. Sedan fick han syn på New York Times förstasida och först då sjönk det in. Jag ringde min syster i Skottland och vi fällde några tårar, säger David W.C. MacMillan, till TT.

Får pris för molekylbygge

Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) skriver i sin motivering ”att bygga molekyler är en svår konst. Benjamin List och David MacMillan belönas med 2021 års Nobelpris i kemi eftersom de har försett molekylkonstruktörer med ett nytt och sylvasst verktyg: organokatalys. Det har fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen och har dessutom gjort kemin grönare”.

Katalysatorer är fundamentala verktyg för kemister, men länge trodde forskare att det i princip bara fanns två olika typer av katalysatorer att tillgå: metaller och enzymer. 

KVA motiverar priset till Benjamin List och David MacMillan att de, oberoende av varandra, utvecklade en tredje form av katalys. Den heter asymmetrisk organokatalys och bygger på små organiska molekyler.

”Lika enkelt som genialt”

– Världen består av enorma mängder molekyler, vi själva består av enorma mängder molekyler. Och vi har länge byggt molekyler som används för olika material och läkemedel. Det här priset handlar om en helt ny metod för att framställa molekyler, säger Peter Brzesinski, professor i biokemi och ledamot av Nobelkommittén för kemipriset, till TT.

Många forskningsområden och industrier är beroende av kemisters förmåga att bygga molekyler som exempelvis kan ge elastiska och hållbara material, lagra energi i batterier eller bromsa sjukdomsprocesser i kroppen. I det arbetet krävs katalysatorer.

Stor betydelse inom läkemedelsforskning

Organokatalys har även haft stor betydelse inom läkemedelsforskning. Innan kemister kunde genomföra asymmetrisk katalys hade många läkemedel båda spegelbilderna av en molekyl. Den ena var verksam, medan den andra kunde ge oönskade effekter.

Ett exempel på det är nerosedynskandalen på 1960-talet. Nerosedyn var ett sömnmedel som gravida kvinnor använde eftersom det ansågs mindre farligt än äldre typer av sömnedel. I läkemedlet gav den ena spegelbilden av läkemedlet allvarliga missbildningar hos tusentals foster.

Med hjälp av organokatalys kan forskare nu på ett enkelt vis framställa mängder av asymmetriska molekyler. På läkemedelsföretag används metoden för att göra befintliga läkemedel mer effektiva, som till exempel mediciner mot ångest och depression, samt antivirala läkemedel.

– Detta koncept för katalys är lika enkelt som genialt, och faktum är att många har undrat varför man inte kom på det tidigare, säger Johan Åqvist, som är ordförande i Nobelkommittén för kemi.

Pristagaren ska fira stort

På TT:s fråga om hur MacMillan ska fira att han är en av årets Nobelpristagare i kemi svarar han:

– Massor med alkohol, det är så man traditionellt firar i Skottland.

MacMillan säger att det är tråkigt att det inte blir någon Nobelfest detta år, men när det finns möjlighet kommer han och familjen att besöka Stockholm och fira ändå.

– Jag älskar Sverige och Stockholm. Jag har många kollegor där och det är en av mina favoritplatser i världen, säger han till TT.

Om pristagarna:

Benjamin List, född 1968, 53 år, i Frankfurt, Tyskland. Fil.dr 1997 vid Goethe-Universität Frankfurt am Main, Tyskland. Director vid Max-Planck-Institut für Kohlenforschung, Mülheim an der Ruhr, Tyskland.

David W.C. MacMillan, född 1968, 53 år, i Bellshill, Storbritannien. Fil.dr 1996 vid University of California, Irvine, USA. Professor vid Princeton University, USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.