Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Visste pristagaren Moungi Bawendi om att hans namn läckte ut redan imorse svensk tid? Hör svaret, och hur det känns att vara pristagare i klippet. Foto: SVT

Tre forskare delar på Nobelpriset i kemi 2023

Uppdaterad
Publicerad

Årets Nobelpris i kemi tilldelas  fransk-tunisiska Moungi G. Bawendi, amerikanen Louis E. Brus och ryssen Aleksej Jekimov för upptäckten och utvecklingen av kvantprickar, nanopartiklar som är så små att storleken styr deras egenskaper.

– Jag är väldigt förvånad, sömnig, chockad och väldigt hedrad, säger Moungi G. Bawendi när Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, ringer upp honom.

Har du en tv med QLED-skärm hemma har du redan fått ta del av årets Nobelpris i kemi. QLED-skärmen består av LED-lampor som täcks av kvantprickar. Det gör att både färgåtergivningen och konstrasten i bilden blir bättre än om bildskärmen enbart består av LED-lampor.

Nobelpriset 2023

Men användningsområdena för kvantprickar är mycket större än så.

Prickar med unika egenskaper

En kvantprick är en väldigt liten kristallhalvledare som bara är några nanometer stor, alltså en miljarddel av en meter. I den här lilla världen får materien kvantegenskaper som nu årets Nobelpristagare har kommit på att man kan utnyttja.

– Under lång tid trodde ingen att man kunde skapa så här små partiklar. Men detta årets Nobelpristagare i kemi lyckades, säger Johan Åqvist, ledamot i KVA.

Kvantprickar absorberar ljus. När ljuset sedan skickas ut igen får det en bestämd färg och det är storleken på kvantprickarna som bestämmer våglängden på ljuset, alltså färgen.

– Blått ljus är väldigt lätt att göra med dioder men grönt ljus är väldigt svårt. Med kvantprickar kan vi bestämma vilken våglängd de ska skicka ut och då blir det väldigt lätt att göra grönt ljus. Och i våra skärmar behöver vi blått, grönt och rött ljus för att skapa alla färger, säger Maria Strömme, ledamot i KVA.

Pristagarna avslöjades för tidigt

Alla tre pristagare är verksamma i USA.

Pristagarna är desamma som tillkännagavs i ett pressmeddelande som skickades ut av misstag av Kungliga vetenskapsakademien imorse. Enligt uppgifter till SVT har det aldrig tidigare hänt att KVA avslöjat Nobelpristagare i förväg på det sättet.

Se hela SVT:s sändning om kemipriset på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Spela klippet för att se hur kvantprickarna fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2023

Mer i ämnet