Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Claudia Goldin menar att skärmmöten potentiellt kan öka jämställdheten. Foto: SVT/Nobel 2023: Porträtten

Ekonomipristagaren: Därför kan pandemin bidragit till ökad jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin lärde vi oss att arbeta på distans och mer flexibelt. Något som kan ge skjuts åt jämställdheten, enligt årets ekonomipristagare Claudia Goldin.

I ett halvt sekel har den amerikanska Harvardprofessorn Claudia Goldin forskat om vad som ligger bakom förändringarna av kvinnors roll på arbetsmarknaden de senaste 200 åren. Goldin har även hittat orsaker till att färre kvinnor arbetar och varför kvinnor ofta tjänar mindre än män.

Kvinnor stannar hemma med barn

Statistiskt sett ökar inkomstgapet mellan kvinnor och män när familjebildning och barn kommer in i bilden. 

– Kvinnor tar ett steg tillbaka i karriären och män tillåts ta steg framåt, säger Claudia Goldin. 

Även i heterosexuella parbildningar där båda har samma utbildning och karriärmöjligheter, spenderar kvinnor oftare mer tid med barnen och män får möjligheten att ha det Goldin kallar “giriga jobb”. Det är jobb som tar mycket tid i anspråk och har en hög lön.  

För att tidsmässigt kombinera föräldraskap med ett maximalt löneuttag till familjen, ses det som fördelaktigt att ena partnern har ett ”girigt jobb” och den andra inte. 

Digitala möten kan leda till förändring

“Giriga jobb” innebär ofta affärsresor, vilket är en av de saker som tar tid från familjen. Men i och med pandemin skapades förutsättningar och acceptans för digitala möten istället för fysiska resor. Det är en av de saker som gör att Claudia Goldin tror att arbetsmarknaden kan förändras, och att ”giriga jobb” nu har blivit mer flexibla. 

– Om skärmmöten tar affärsresors plats betyder det att en kvinna kan ta jobb som tidigare var väldigt “girigt” och ändå vara hemma, säger hon.

Se hela Nobel 2023: Porträtten om Claudia Goldin på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén berättar mer om Claudia Goldins forsning som resulterat i att hon tilldelas Nobels ekonomipris 2023. Foto: Helin Pakdemir/SVT /HARVARD UNIVERSITY / HANDOUT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.