Kip Thorne är Nobelpristagaren som sadlade om och blev filmskapare. I filmen Interstellar utvecklade han idén om hur två olika platser i rymden skulle kunna vara förbundna med varandra genom ett slags maskhål. Foto: SVT

Nobelpristagaren som blev filmskapare

Uppdaterad
Publicerad

Kip Thorne är Nobelpristagaren som sadlade om och blev filmskapare. Det började med storfilmen Interstellar. Och nu har fysikpristagaren ännu en möjlig succé på gång. Tillsammans med bästa kompisen Stephen Hawking och filmproducenten Lynda Obst.

Interstellar från 2014 är en science fiction film där människan står inför sin undergång. En grupp astronauter gör ett försök att rädda mänskligheten på en resa som slutar i ett svart hål.

Filmidén kläcktes av filmproducenten Lynda Obst och fysikern Kip Thorne. För Kip Thorne var det ett sätt att nå ut till den breda allmänheten.

– Om jag uttrycker det så här: På vilket annat sätt skulle jag kunna nå 100 miljoner människor och inspirera dem om vetenskapens skönhet – om inte genom Hollywood? säger Kip Thorne.

Möttes på en date

Lynda Obst visar runt bland filmaffischer i produktionslokalerna i filmstaden i Culver City i Los Angeles. Här finns filmaffischen för Interstellar. Men också vitt skilda filmpärlor från fyra decennier – från Flashdance och Fisher King till Sleepless in Seattle.

Lynda Obst har känt fysikern Kip Thorne ända sedan hon själv började ta sina första stapplande steg in i Hollywood. De två möttes på en blinddate 1980 – arrangerad av den legendariske astronomen och tv-stjärnan Carl Sagan.

SVT:s reporter Jens Ergon besöker Lynda Obsts produktionslokaler. Foto: SVT

– Vi gick på premiären av Carls tv-serie Cosmos tillsammans. Men vår romans blev inte så långvarig. Jag var förmodligen för mycket av en nörd för henne, och hon var litet för intensiv för mig, berättar Kip Thorne.

– Jag tror att om Kip hade haft något annat på sig än en bebisblå smoking så hade det kanske slutat med att vi gifte oss. Att klä sig har aldrig varit Kips starkaste sida, ler Lynda Obst.

Spånade kring en film

Romansen blev inte så lång. Men deras vänskap har varat desto längre.

– Lynda blev en framgångsrik filmproducent i Hollywood. Och vi fortsatte vara väldigt goda vänner. Och så en dag 2006 ringde hon och undrade om vi kunde spåna kring en film. Och jag sa visst, det kan bli skoj, berättar Kip Thorne.

Då lades grunden till det som skulle bli storfilmen Interstellar, vidareutvecklad av manus- och regibröderna Jonathan och Christopher Nolan. 

Maskhål i rymden

Det som väckte Lynda Obsts nyfikenhet var projektet Ligo, fysikexperimentet som senare ledde fram till att Kip Thorne fick Nobelpriset. 

– Jag frågade Kip vad som var det mest spektakulära som de skulle kunna upptäcka med det gravitationsvågsobservatorium de höll på att bygga. Och vi började spåna vad som skulle hända om de upptäckte ett maskhål i rymden.

Ett maskhål är faktiskt ett tänkt fenomen där två olika platser i rymden är förbundna med varandra genom en tunnel i rymden. Teorin utvecklades av Kip Thorne på 1980-talet.  

I filmen Interstellar utvecklade Kip Thorne idén om hur två olika platser i rymden skulle kunna vara förbundna med varandra genom ett slags maskhål. Foto: SVT

Bytte karriär

Funderingarna kring Interstellar ledde till att Kip Thorne valde att avsluta sin akademiska karriär på prestigefyllda Caltech utanför Los Angeles.

– Jag hade varit professor i nästan 50 år. Jag kände att jag knappast skulle kunna göra något stort inom fysiken i mer än tio år till. Men i korsningen mellan vetenskap och konst skulle jag kunna arbeta i 20-30 år. Så jag bytte karriär.

När Interstellar färdigställdes var Kip Thorne vetenskaplig rådgivare. 

– Till skillnad från många andra vetenskapliga rådgivare så har Kip förmågan att samarbeta om det konstnärliga – utan att ge avkall på vetenskapen, säger Lynda Obst.

Fysikexperimentet Ligo, som senare ledde till att Kip Thorne fick Nobelpriset, väckte Lynda Obsts nyfikenhet. Foto: SVT

Bygger på modeller

Specialeffekterna i Insterstellar har belönats med en Oscar. Men faktum är att animationerna av det svarta hålet som heter Gargantua i filmen också genererat vetenskapliga artiklar. Matematiken bakom animationerna bygger på avancerade fysikaliska modeller. 

När Kip Thorne började ägna sig åt konst kunde han börja ställa grundläggande frågor om hur naturen fungerar på ett nytt sätt.

– Det är svårt att göra verkliga experiment kring de här fenomenen. Men det går att göra tankeexperiment. Vilka begränsningar finns i naturen? Skulle en extremt avancerad civilisation kunna skapa ett maskhål i rymden? Är det teoretiskt möjligt att resa tillbaka i tiden? Frågorna har fått mig och mina kollegor att undersöka hur tid och rum fungerar, säger Kip Thorne.

– Jag tror att det här är en av anledningarna till att Kip gillar att arbeta med film. Han utmanas att ställa grundläggande frågor om fysiken som han kanske inte hade ställt annars, säger Lynda Obst.

Världskänd fysiker

Radarparet har en ny filmidé på gång. Bygger den också på ett vilt tankeexperiment? Lynda Obst och Kip Thorne ler hemlighetsfullt. De berättar att den världskände fysikern Stephen Hawking deltar i idéarbetet.

– Jo, det stämmer att vi arbetar med en ny film. Det är min vän Stephen Hawking, Lynda Obst och jag som tagit fram idén. Och nu vidareutvecklas den tillsammans med en manusförfattare, berättar Kip Thorne.

– Vi hade så roligt med Interstellar att vi inte kunde sluta arbeta tillsammans. Och jag tror att Stephen Hawking såg hur roligt Kip hade. Så Stephen och Kip började spåna. Och de kom fram till en idé som de presenterade för mig. Och jag insåg direkt att det här är en pangsuccé, säger Lynda Obst.

Kip Thornes livsfilosofi handlar om att göra saker för att få stort genomslag och att ha kul. Foto: SVT

Armageddon och Kubrick

Kip Thorne vägrar att avslöja något mer om själva idén. Men Lynda Obst försöker sig på en liknelse. 

– Jag säger som Stephen Spielberg när han fick se filmidén: Det är som en blandning mellan Armageddon och Kubrick.

Stephen Spielberg är för övrigt aktuell som regissör. Om allt går vägen, vill säga. Spielberg var också tänkt som regissör för Interstellar. Men då strandade förhandlingarna med Warner Bros.

Det är dags för ännu ett manusmöte för Kip Thorne och Lynda Obst.

– I min karriär har jag alltid haft filosofin att man gör något för att det ska få stort genomslag och för att det är kul, säger Nobelpristagaren.

Se reportaget om fysikpristagarna i Vetenskapens värld i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.