En diet med mycket nötter, sojaprotein, växtsteroler i margarin och fibrer från till exempel havregryn kan sänka det så kallat onda kolesterolet, LDL, mer effektivt än traditionell fettsnål kost.
Det visar en kanadensisk studie där forskarna följd 345 personer som fått olika kostråd. En grupp fick äta den typen av kost som ofta rekommenderas när man behöver sänka sina kolesterolvärlden, det vill säga mycket fibrer och grönsaker men lite fett.
Nötter, havregryn och soya
Den andra gruppen åt på liknande sätt men la till vissa livsmedel som antas ha en positiv effekt på kolesterolnivåerna, som nötter, soyaprotein och vissa växtfetter.
Efter ett halvår med de här olika dieterna märktes en uppenbar skillnad mellan grupperna. De som fått kosten som innhöll mycket nötter, fibrer från havregryn och soya bland annat hade minskat sina nivåer av det farliga kolesterolet, LDL, med över 13 procent.
Sänkte blodfettet med 13 procent
Den grupp som fått äta mer konventionell lågfettdiet hade bara sänkt sina kolesterolvärden med 3 procent.
-Studien visar att det är mycket värdefullt att använda livsmedel som vi idag vet sänker det onda kolesterolet, säger David Jenkins, en av forskarna bakom studien. Han menar att sjukvården måste börja ta till sig den här kunskapen vi idag har om olika livsmedel för att bättre kunna hjälpa patienter som har problem sina kolesterolnivåer.
Koststudien publiceras i den ansedda tidskriften JAMA.
Bodil Appelquist
SVT Vetenskap