Nu ersätter mobilen digitalkameran

Publicerad

Mer än var tredje svensk använder numera sin mobiltelefon som sin primära kamera, enligt ny statistik.

Att många svenskar använder mobilen till att fota med är inget nytt. Det nya i statistiken är att så många använder mobilen just som sin främsta kamera, i stället för en digitalkamera.

38 procent har mobilen som främsta kamera
Det är undersökningsföretaget Yougov som låtit 1019 svenskar mellan 15 och 64 år svara på frågor om hur de fotograferar. Hela 38 procent svarade att de i första hand använder kameran i mobiltelefonen när de vill ta bilder. Bara 2 procent av de tillfrågade använder en analog kamera, medan 56 procent uppgav att de använder en digital kamera i första hand.

En annan intressant fråga är hur vi använder våra bilder, om de fastnar på mobilen eller också hamnar någon annanstans. 70 procent av de tillfrågade uppgav att de för över bilderna till datorn. 43 procent laddar över bilderna till sociala medier – läs: Facebook.

Mobilen ersätter fotoalbumet
Ytterligare en intressant detalj är att 36 procent nu använder mobilen som sitt privata fotoalbum. Och därtill använder alltså 43 procent Facebook som fotoalbum. Hur många svenskar som fortfarande bläddrar i gamla pappersfotoalbum framgår dock inte av undersökningen.

Nämnas bör att undersökningen är gjord med drygt 1000 svenskar i en internetpanel som urval. Personer som inte använder internet är alltså inte med i undersökningen. Undersökningen är finansierad av en stor mobiltillverkare.

Linus Brohult, SVT Vetenskap
linus.brohult@svt.se
twitter: @brohult

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer