Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ursäkten från Kungliga Vetenskapsakademien angående pressmeddelandet som skickades ut tidigt under onsdagsmorgonen. Foto: SVT/Tomas Hallstan

”Vetenskapsakademien måste förklara sig”

Uppdaterad
Publicerad

Tomten kom för tidigt, och helt oanmäld. Idag hände det som inte får hända. Världens viktigaste vetenskapliga pris, Nobelpriset, som högtidligt ska meddelas till alla samtidigt, läckte ut fyra timmar i förväg. Och inte bara till en person utan till stora delar av svensk massmedia. En fadäs som är otroligt pinsam för Kungliga Vetenskapsakademien (KVA).

Hela den vetenskapliga världen, och vissa delar av journalistkåren, är lite pirriga av spänning när Nobelprisen ska annonseras. 11.30 för medicinpriset och 11.45 för fysik och kemi. Men idag, när årets kemipris högtidligt skulle meddelas var stämningen helt annorlunda. För redan klockan 7.31 fick många av oss journalister som bevakar Nobelprisen ett mycket överraskande pressmeddelande i vår mailkorg med rubriken:

”Nobelpriset i kemi 2023: De sådde ett viktigt frö till nanotekniken”

Nobelpriset 2023

Vad händer? Ett skämt? Vi visste inte vad vi skulle tro. Men att ett fatalt misstag begåtts bekräftades ganska snart av KVA.

En stor del av mystiken kring Nobelprisen går ut på hemlighetsmakeriet inför tillkännagivandena.

”Behöver komma med en rimlig förklaring”

Men i år blev allt annorlunda. Överraskningsmomentet blev inte vilka som skulle få priset utan att ett extremt hemligt pressmeddelande kunde komma ut för tidigt.  

En smärre katastrof på vissa plan och fruktansvärt pinsamt för KVA. Men för själva vetenskapen och för dem som tilldelas priset spelar det ingen roll. Faktum är att alla tre pristagarna, som bor i USA, låg och sov i godan ro när vi vetenskapsjournalister fick det förlupna pressmeddelandet och satte morgonkaffet i halsen. Pristagarna tycks ha fått beskedet i ungefär vanlig tid, det vill säga kring klockan 11.30 när de blev uppringda av antingen KVA eller någon journalist.

Hittills har KVA skrivit i ett mejl till mig att ”det skulle kunna vara ett mänskligt eller tekniskt fel men vi vill inte helt utesluta andra orsaker innan vi har fått klart besked”. Nu väntar vi på en mer utförlig förklaring. Var det den mänskliga faktorn, eller något mer allvarligt som att någon hackat sig in i KVA:s system?

KVA behöver komma med en rimlig förklaring för att återupprätta den stora magin i Nobeltillkännagivandena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2023

Mer i ämnet