Sedna (bilden) är inte ensam som himlakropp utanför Pluto. Den nyupptäckta planeten ”2012 VP113” förebådar ännu fler upptäckter av planeter utanför Pluto, menar forskarna. Solsystemets yttre gräns måste därmed flyttas ut en bit. Foto: Caltech (konstnärlig rekonstruktion)

Ny dvärgplanet ger solsystemet nya gränser

Uppdaterad
Publicerad

Lilla Pluto är inte den yttersta punkten i solsystemet. Upptäckten av två planeter utanför Pluto omkullkastar nu bilden av solsystemets yttre gräns.

Det handlar om en himlakropp med ungefär 450 kilometer i diameter. Den nya ”dvärgplaneten” som presenteras ikväll heter än så länge bara ”2012 VP113”. Tillsammans med sin systerdvärgplanet ”Sedna” ligger den utanför Pluto i vårt solsystem. Jämfört med Jorden så ligger den hela 80 gånger längre bort från solen.

”Dvärgplanet” är dock ett begrepp som måste sättas inom parantes. Än så länge är ingen av de nya himlakropparna där långt utanför Pluto officiellt erkända som just ”dvärgplaneter”.

– Man brukar säga att det ska vara en rund himlakropp och den måste vara minst 400 kilometer i diameter, och både den nya himlakroppen och Sedna är i och för sig tillräckligt stora, säger astronomen Mikael Lerner.

Mikael Lerner är astronom vid Onsalaobservatoriet. Han har läst den nya studien och håller med forskarna om att det är en viktig upptäckt som flyttar på hela solsystemets gräns.

– Ja det stämmer att det här förändrar hur vi måste uppfatta solsystemet. När Pluto upptäcktes 1930 ansågs den vara ensam där ute. Så var det inte.

Pluto och det asteroidbälte som ligger kring Pluto (Kuiperbältet), liksom dvärgplaneten Eris i närheten av Plutos bana anses alla vara kopplade till jätteplaneten Neptunus. Så är däremot inte fallet med den dvärgplanet som offentliggörs ikväll.

Början på en våg av upptäckter av himlakroppar

– Nej, det här ska ses i ljuset av att man år 2003 upptäckte himlakroppen Sedna utanför Pluto. Så länge det bara var Sedna man hade sett där utanför Pluto så hade det kunnat vara fråga om en enda himlakropp som så att säga hamnat vid sidan av. Men nu har man upptäckt en till.

Och Mikael Lerner tror att detta är början på en våg av nya upptäckter av himlakroppar i ytterkanten av vårt solsystem.

– Det här är faktiskt inte en så förvånande upptäckt, tycker jag själv. Jag skulle tro att inom de närmaste åren kommer man att hitta en tredje, fjärde, femte och sjätte liknande planet där ute.

De nya himlakropparna bildar enligt forskarna ett eget moln av himlakroppar, en bra bit utanför Pluto och Kuiperbältet. Forskarna pratar nu om ett ”inre Oorts moln”, där båda de nya ”dvärgplaneterna” hör hemma, men där man också tror att ytterligare hundratals himlakroppar bör finnas.

Forskarna som ikväll presenterar den nya planeten är inte vilka som helst. De har tidigare hittat flera av universums kända dvärgplaneter.

– Ja, Chad Trujillo som är förstaförfattaren till den nya studien har varit med och hittat tre av de fem himlakroppar som hittills klassats som dvärgplaneter i vårt solsystem. Bland annat Eris som ligger i samma bälte som Pluto, berättar Mikael Lerner.

Kan finnas en jätteplanet där utanför Pluto

Men det kanske mest intressanta anses vara att den nya planeten enligt de amerikanska forskarna också skvallrar om att det även borde finnas en till jätteplanet utanför Pluto.

– Det skulle kunna vara en förklaring till att de här dvärgplaneterna finns därute. De här nya planeterna är uppenbarligen inte i ett beroendeförhållande till Neptunus. Så en förklaring till hur de hamnat därute skulle kunna ha att göra med att det skulle finnas också en planet större än Jorden, som är oupptäckt där utanför Pluto. Men det anser jag inte alls är bevisat med den här upptäckten, det är bara en teori bland flera andra, säger Mikael Lerner.

- Sedna och den nyupptäckta himlakroppen har en annan tillkomst och historia än Pluto, och det här kommer i vilket fall som helst att ge oss viktiga pusselbitar i våra försök att förstå hur solsystemet en gång bildades.

Den nya studien publiceras ikväll i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.