Utifrån skelettet från embryot till höger har man uppskattat att fullvuxna individer kan ha sett ut som dem till höger. Foto: Zhao Chuang / Darla Zelenitsky, University of Calgary.

”Bebisdraken från Kina” fascinerar forskare

Uppdaterad
Publicerad

En ny art av jättelika fågelliknande dinosaurier har identifierats. Detta efter att man i detalj undersökt fossilerna från ägg med tillhörande embryon från ett näste stort som ett traktorhjul i östra Kina.

– Vi har döpt den till Beibeilong sinensis, som betyder ungefär ”bebisdraken från Kina”, säger Lü Junchang, paleontolog vid Kinesiska akademien för geologiska studier och en av forskarna bakom upptäckten, i ett pressmeddelande.

En halv meter långa och fem kilo tunga ägg

Redan på 1990-talet upptäckte man boet med fossil från embryon och äggskal men det är först nu som forskare haft ordentlig tillgång till dem och kunnat undersöka dem.

Nästet där fragmenten från äggen och fossilet från embryot hittades i ett ringformat bo som ser ut att ha varit uppemot tre meter i diameter och kan ha innehållit över två dussin ägg.

Äggen, i sin tur, ser ut att ha varit omkring 45 centimeter långa och kan ha vägt så mycket som fem kilo. Från början trodde man att det kunde handla om ett bo från en Tyrannosaurus eftersom fossil från en sådan också hittats i anslutning till platsen.

Tre ton tung jättestruts

Men efter noggranna analyser av både äggskalen och embryot har man kunnat se att det snarare rör sig om en ny art.

– Äggen har lagts av en jättelik så kallad oviraptorosaur; en sorts fjäderbeklädd dinosaurie med små vingar och en näbb som är nära besläktad med dagens fåglar. Som ett tre ton tungt strutsliknande djur, säger Darla Zelenitsky, professor i geovetenskap vid University of Calgary och också hon en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Inget spår av någon vuxen individ”

– Det är fortfarande oklart exakt hur den här dinosaurien såg ut eftersom det inte finns något spår av en vuxen individ, så här har man helt enkelt fått uppskatta hur dinosaurien kan ha sett ut genom analyser av benen hos embryot, säger Benjamin Kear, kurator och forskare på Evolutionsmuseet i Uppsala

Artikeln publiceras i veckan i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.