Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Komplicerar du saker i onödan? Spela klippet och se hur du hade agerat i två av testen från forskningsstudien. Foto: Christine Olsson, TT

Ny forskning: Därför har vi svårt att boka av planer

Uppdaterad
Publicerad

Vid problemlösning är människans instinkt att lägga till komponenter, istället för att förenkla och ta bort. Det kan exempelvis förklara varför vi bokar upp oss på saker trots att vi inte har tid.

En ny forskningsstudie publicerad i Nature har undersökt hur människor agerar vid problemlösning. 

Drygt 1000 personer deltog i olika test där de skulle lösa problem med bland annat geometriska figurer och lego. I testen la deltagarna hellre till element, trots att lösningen ofta var lättare om något element hade tagits bort. 

– När människor löser problem tänker de ofta “vad kan jag lägga till för att göra det bättre” och inte “vad kan jag ta bort”, säger Gabrielle Adams, professor i psykologi vid University of Virginia och en av forskarna bakom studien.

Vi komplicerar i onödan

Människans sätt att lösa problem verkar vara att göra problemet ännu mer komplicerat. 

– Vi har historiskt sett alltid behövt påminnelser för att komma ihåg att vi kan ta bort. Det tyder på att våra hjärnor helt enkelt inte tänker på det, säger Leidy Klotz, som forskar inom teknik– och beteendevetenskap vid University of Virginia. Han har också har varit med och gjort studien. 

Deltagarna i studien fick under ett av testen välja att lägga till eller radera rutor på ett rutnät för att göra ett mönster symmetriskt. I ett annat test fick deltagarna välja hur många aktiviteter som skulle göras under en resa för en lyckad resplan. Där fick de också ta bort eller lägga till. 

Kan förklara överbelastade veckoscheman

I alla experiment valde majoriteten av deltagarna att addera ytterligare komponenter. Människans instinkt verkar bortse från möjligheten att ta bort, vilket exempelvis kan förklara varför vi bokar upp oss på saker trots att vi inte har tid. 

– Det är när vi förbiser möjligheten att ta bort som vi får överbelastade veckoscheman och blir stressade. Försöker vi istället minimera kan vi göra våra liv mer givande, säger Gabrielle Adams. 

Komplicerar du saker i onödan? Spela klippet och se hur du hade agerat i två av testen från forskningsstudien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer