Testdeltagarna fick exempelvis bedöma vilken reaktion som var mest lämplig mot någon som läste en tidning på bio. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Olämpligt att ”ställa till med en scen” som svensk

Publicerad

Forskare har i en ny studie kartlagt vilka reaktioner som anses vara mest lämpliga mot någon som bryter en norm. Skvaller är högt värderat som passande reaktion i Sverige.

Forskare har samlat in data från över 20 000 personer från 57 olika länder och undersökt vilka reaktioner som anses vara lämpliga för normbrytande beteenden. Det visar en ny studie i Nature Communications.

Testdeltagarna, som till störst del bestod av studenter, fick i en enkät besvara hur de skulle reagera i olika scenarion som ansågs vara opassande. 

Olika olämpliga scenarion

De scenarion som testdeltagarna skulle bedöma gällde händelser som att sjunga i ett bibliotek, ha hörlurar på begravning eller sova på restaurang. De fick även bedöma hur de skulle agera mot en person som var öppet otrevlig mot någon på offentlig plats.

I enkäten fick de välja vilken reaktion som de ansåg var passande – fysisk eller verbal konfrontation, social utstötning, skvaller med någon annan eller inte reagera alls. 

De flesta reagerar inte alls

Resultaten visar att det inte fanns någon global överenskommelse om vad som var den mest lämpliga reaktionen. 

I 26 länder, däribland Indonesien och Spanien, ansågs verbal konfrontation som mest lämpligt. Att inte reagera alls ansågs mest lämpligt i resterande 31 länder, där skvaller var högt värderat som passande reaktion i Sverige.

Lina Eriksson leder ett forskningsprojekt om normer vid Göteborgs universitet och har tagit del av studien. 

– Undersökningens resultat stämmer med vanliga uppfattningar om kulturella skillnader, som till exempel att man i Sverige och Storbritannien har en norm mot att “ställa till med en scen”, säger Lina Eriksson.

Högre medianinkomst – mer skvaller

För länder med högre medianinkomst, visade sig skvaller vara mer lämpligt i högre utsträckning. Fysisk konfrontation ansågs bli mindre passande när levnadsstandarden blir bättre, enligt studien. 

Författarna diskuterar att skillnader i sociala strukturer spelar in. Personer i individualistiska samhällen kan anse att det är opassande att tala om en normbrytare med någon som känner den personen, medan det vore mer accepterat i kollektivistiska samhällen där sociala nätverk överlappar varandra. 

– Det är slående att sanktioner som fysisk konfrontation och social uteslutning ses som mycket mer lämpliga i länder med mindre jämställdhet, lägre medianinkomst och större ojämlikhet i makt överlag. Det är intressanta frågor för fortsatt forskning, säger Lina Eriksson.

Nya normer på kort tid

Studien utfördes under pandemin då många nya normer på kort tid utvecklats. Särskilt intressanta är de nya normerna som uppstått kring social distansering, enligt Lina Eriksson.  

– Det finns nu många anekdoter om folk som blir arga i mataffärer över att andra inte håller avstånd och då verbalt konfronterar, eller intervjuer i media om skidreseskam. Det vore intressant att veta hur stor andel av skidreseturister som besöker svenska fjällen som möts av direkt konfrontation, och hur utbrett negativt skvaller är om dem i bekantskapskretsen, säger Lina Eriksson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.