Foto: Unsplash

Ny studie: ”Det stärker minnet att jobba”

Uppdaterad
Publicerad

Lönearbete kan skydda kvinnor mot försämring av minnet senare i livet, visar ny forskning. Kvinnor som inte arbetat har en 50 procent snabbare nedbrytning av minnet senare i livet. 

Det är oftast kvinnor som drabbas av demenssjukdomar som alzheimers sjukdom. Ett första tecken i sjukdomsförloppet är att minnet försämras. Hur man underhåller minnet är alltså viktigt för att förebygga sjukdomen. Nu har en grupp amerikanska forskare undersökt vilken betydelse lönearbete har för bevarandet av minnet bland kvinnor. 

Studien innefattade 6 189 kvinnor i USA som i början av studien var 57 år i genomsnitt. Forskarna delade in deltagarna i fem grupper baserade på deras familje- och arbetskonstellation när de var mellan 16 och 50 år. Kategorierna var; arbetande icke-mödrar, arbetade gifta kvinnor, arbetande ensamstående kvinnor, icke-arbetande ensamstående mödrar och icke-arbetande gifta kvinnor.  Kvinnorna följdes i genomsnitt under 12 år och gjorde ett minnestest vartannat år. 

Vid 60 år började skillnaden synas

Forskarna upptäckte att kvinnorna mellan 55 och 60 år hade liknande resultat på minnesuppgifterna. Men efter 60 år var testresultatet i genomsnitt bättre för kvinnor som hade lönearbetat, jämfört med de som inte hade det. Minnet hos kvinnorna med ett lönearbete försämrades helt enkelt inte lika mycket med åldern.

50 procent större minnesförsämring 

Efter att forskarna tagit hänsyn till faktorer som skulle kunna ha effekt på relationen mellan arbetsliv-och familjesituation och nedbrytning av minne senare i livet, såsom utbildning, socioekonomiska status under barndomen, så kunde forskarna se en minnesförsämring som var 50 procent större hos kvinnor som inte lönearbetade jämfört med de som hade arbetat. 

– Det finns en diskussion om att ta hand om hem och familj kan vara ett komplext fulltidsjobb. Men vår studie visar att engagera sig i lönearbete ger ett visst skydd när det kommer till bevarandet av minnet, säger Elizabeth Rose Mayeda, forskare vid UCLA Fielding School of Public health i Los Angeles.

Hon poängterar att det inte går att fastställa orsak och verkan eftersom det är en observationsstudie. För att kunna göra det behövs mer forskning. 

“Jobb ger kognitiv stimulans för hjärnan”

Ingmar Skoog, professor i psykiatrisk epidemiologi och föreståndare för Åldrande och hälsa vid Göteborgs Universitet har forskat på demens i 40 år. Han tycker det är en intressant studie, men är inte förvånad över resultaten. 

– Är du ute och jobbar blir du lite mer kognitivt stimulerad, du får social stimulans och kanske mer självförtroende av att dra in lön och vara ute på en arbetsplats. Du håller helt enkelt igång hjärnan på ett annat sätt än om du är hemma, säger han. 

Kvinnorna testades med hjälp av ett minnestest som bestod av tio ord som de sedan skulle upprepa. Ingmar Skoog menar att ett sådant test kanske inte är ett rent minnestest.

– Mäter det minne eller mäter det koncentrationsförmåga? Det kan ju också vara din förmåga att organisera vad du hör. Men jag skulle tro att det mest lutar åt minne. Och minne är ju det som störs vid demenssjukdomar.  

Studien publicerades i tidskriften The American Academy of Neurology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.