Foto: Eduardo E. Zattara

Ny forskning: En fjärdedel av jordens arter av bin är försvunna

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av jordens kända arter av bin har försvunnit de senaste 20 åren. Ett expanderat jordbruk är en av förklaringarna. 

Argentinska forskare larmar nu att många bi-arter håller på att försvinna. I en nypublicerad studie har forskarna sammanställt inrapporteringar av observationer av vilda bin runt hela jorden sedan början av 1900-talet. 

Datan, som finns tillgänglig i ett system som kallas Global biodiversity information facility, visar att 25 procent av alla kända arter med bin inte har synts till sedan 1990-talet. Många av arterna kan ha så få individer kvar att de helt enkelt inte längre observeras. Det gäller bland annat den patagoniska jättehumlan. 

– Det är en stark varningssignal att vi förlorar våra bin. Förstör vi för bina så förstör vi för oss själva, eftersom de bidrar med pollinering av våra jordbruksgrödor. Försvinner de, tar vi bort möjlighet att odla mat, säger Riccardo Bommarco, professor i lantbruksentomologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. 

Jordbruk ligger bakom nedgången

Forskarna i studien pekar på flera förklaringar till minskningen av bi-arter globalt. En starkt bidragande orsak är markanvändningsförändringar. Storskaligt jordbruk med monokulturer har expanderat på flera kontinenter sedan 1990-talet. 

– Stora landskap med monokulturer är en miljö där bin inte trivs. De behöver ett bo. Och så flyger de runt i landskapet och samlar in pollen och nektar. Då gäller det att det finns det. Vi har förstört många livsmiljöer som är viktiga för bina. 

Ett exempel på det är i Brasilien där tropisk regnskog huggs ned till fördel för sojaplantage. 

– Det är förödande för bina, säger Riccardo Bommarco. 

Farliga bekämpningsmedel en bov

Det expanderande jordbruket har dessutom lett till en ökad användning av bekämpningsmedel, som exempelvis neonikotionoider. Ämnet har fasats ut i EU, men andra länder fortsätter att använda det.

– Historiskt kan det ha drivit på nedgångarna.

Forskarna i studien pekar även på att klimatförändringarna är en faktor bakom utvecklingen. 

– Allt som påverkar vegetationen och blommor påverkar bi. Så när du får en kraftig torka kan det påverka bina negativt, eftersom det påverkar tillgången till föda, säger Riccardo Bommarco. 

Han anser att det är ett viktigt arbete att fortsätta kartlägga arter så att vi kan agera innan det är för sent.  

– Vi påverkar planeten så mycket så har vi ett ansvar att ge utrymme för andra organismer att leva.

Studien publicerades i tidskriften One Earth. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.