Se experimentet där forskare upptäcker att hundar är självmedvetna. Foto: Rita Lenkei Foto: Rita Lenkei

Ny forskning: Hundar är självmedvetna

Uppdaterad
Publicerad

Hundar är självmedvetna. Det visar ett experiment med en matta, husse och ett föremål. Spela klippet för att se hur experimentet gick till.

Flera studier har tidigare försökt ta reda på om djur är självmedvetna. Det mest kända experimentet är det så kallade spegeltestet, där man ritar en prick i pannan på ett djur och ser deras reaktion när de tittar på sig själva i en spegel. Djur som schimpanser, delfiner, elefanter och skator har klarat testet.

Nu ville även hundforskare från Loránd University i Budapest ge sig på att mäta självmedvetenhet, den här gången hos hundar. I ett experiment med en hund, hundens ägare, en matta och ett föremål har de försökt mäta detta. Studien kan visa att 27 av 32 hundar klarade uppgiften.

Medvetna om ”jaget”

Resultatet från studien anser forskarna indikerar att hundar är självmedvetna. De kan förstå var deras egen kropp är i förhållande till omvärlden och att det finns ett “jag”.

Per Jensen forskar på hundar vid Linköpings universitet och har tagit del av studien.

– Jag tror att det här betyder att hundar har en insikt om att de existerar i sin egen kropp och att deras kropp har en förmåga att påverka omgivningen, säger Per Jensen.

Viktigt för hur vi behandlar djuren

Vetskapen om att djur är medvetna kan få oss att ändra vår inställning till dem.

– Då kan vi förstå att djurens upplevelser kanske inte är så långt ifrån våra egna. Det är i sin tur väldigt viktigt när vi funderar på hur vi behandlar djuren, förklarar Per Jensen. 

Se Vetenskapens värld sommar: ”Hundarnas ursprung” på SVTplay redan nu eller i SVT2 måndag 2/8 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.