Den fyraåriga labradoren Tala var en av hundarna som deltog i testet. Foto: Neil Pollock/MDD

Hundar upptäcker covid-19 på mindre än en sekund

Uppdaterad
Publicerad

Genom att sniffa sig till covid-19 kan en hund undersöka virusstatus på 300 personer i timmen. Att använda hundar som ett komplement till dagens tester kan göra testning snabbare och effektivare.

Personer som är smittade med covid-19 har en speciell lukt som hundar kan upptäcka. Det visar en ny brittisk studie där sex hundar blivit lärda att identifiera covid-19 på kläder. Den nya studien, som ännu inte blivit granskad, är ett samarbete mellan London School of Hygiene & Tropical Medicine, Medical Detection Dogs och Durham University.

Både i Finland, Miami och på Uppsala universitet har liknande projekt inletts. Tove Fall är professor i molekylär epidemiologi och leder studien vid Uppsala universitet. 

– Den här omfattande studien visar att specialtränade hundar har en god förmåga att känna skillnad på doftprover från personer med och utan covid-19, säger Tove Fall, efter att ha läst den nya studien.

Sex veckors träning

Under sex veckor tränades hundarna Asher, Kyp, Lexi, Marlow, Millie och Tala att identifiera lukten från covid-19 i strumpor. Därefter började testet som innehöll 200 positiva och 200 negativa prover. 

Varken hundarna eller personalen som medverkade vid testerna visste vilket prov som var negativt eller positivt. När hundarna korrekt identifierade ett klädesplagg som smittat eller ignorerade ett som inte innehöll viruset blev de belönade.

Snabbare än PCR-tester

Hundarna kunde identifiera covid-19 på mindre än en sekund, med upp till 94 procent pricksäkerhet. Olika hundar presterade dock olika bra, med skiftande pricksäkerhet på 82–94 procent. Hundarna kunde också identifiera den brittiska virusvarianten.

Hundar skulle kunna användas under stora evenemang eller på flygplatser då många personer behöver bli testade. Då skulle enbart de personer som hundarna markerar behöva PCR-testas.

– Det finns inga andra tester som kan ge svar såhär snabbt. Två hundar kan undersöka 300 personer under tiden de stiger av ett plan till exempel, vilket gör att man då slipper köer, säger James Logan, zoolog vid London School of Hygiene & Tropical Medicine som ledde studien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.