Foto: SU/TT

Ny forskning: Isen smälter i rekordtakt

Uppdaterad
Publicerad

Takten på hur snabbt isen på jorden smälter ökar rekordartat, visar ny forskning. Ett område motsvarande Storbritanniens yta har smält bort sedan 1990-talet.

Genom att använda satellitdata kunde forskare se att jorden har förlorat 28 biljoner ton is sedan 1994 – det motsvarar ett 100 meter tjockt istäcke lika stort som Storbritannien. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Cryosphere.

– Studien är unik eftersom de har tittat på alla former av is runt hela jorden. Så det är en omfattande inventering av havsisar, glaciärer, inlandsisar och shelfisar, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi.

Forskarna upptäckte även att hastigheten på issmältningen har ökat med 57 procent sedan 1990-talet. De största förlusterna av is är vid polerna – Antarktis och Arktis.

– Det är ju allvarligt eftersom det är ett tecken på att klimatförändringar påverkar alla delar av systemet, säger Michael Tjernström.

Överraskande mycket smälter på södra halvklotet

57 procent av avsmältningen sker på norra halvklotet och 42 procent sker på södra halvklotet.

– Att havsisen har försvunnit på Arktis och att det smälter på Grönland, det har vi haft ganska god koll på tidigare. Men att så mycket som 40 procent av den totala avsmältningen sker på södra halvklotet var en överraskning för mig, säger Michael Tjernström.

Issmältning på jorden leder till ökade havsnivåer och ökad risk för översvämning vid kuststäder. Den hotar också livsmiljöerna för djur och växter.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.