Ögonapparat kan ge synskadade viss syn. Foto: Pexels.

Ny forskning: Ögonapparat kan ge synskadade viss syn

Uppdaterad
Publicerad

Elektrisk stimulering i hjärnan kan hjälpa synskadade att se enklare former. Det visar en ny studie på apor.

– Det är en mycket primitiv syn som möjligen skulle kunna användas för att väja för föremål i vägen för att man inte ska råka ut för en olycka. Det är dock i dagens läge inte någon mer detaljerad synupplevelse som färger och former, säger Jan Ygge, ögonläkare och professor vid Karolinska institutet.

En forskargrupp från det nederländska institutet för neurovetenskap har framkallat konstgjorda synintryck av prickar, streck och bokstäver. Ett implantat med 1024 så kallade elektroder, en neurovetenskaplig metod för att leda elektriska signaler, opererades in i den del av hjärnan som heter synbarken hos två apor.  

Signalerna framkallade bilder hos aporna som kände igen mönster och bokstäver när flera elektroder aktiverades samtidigt. 

En pusselbit på vägen

– Den här metoden har använts förut men man har inte använt sig av så många elektroder tidigare. Det gör att man får en bättre upplösning på bilden som apan ser, säger Jan Ygge.

Metoden i sig är inte ny. 1981 fick Torsten Wiesel och David Hubel Nobelpris i fysiologi eller medicin för deras upptäckt kring hur hjärnans primära syncentrum reagerar på enkla synintryck som streck och ljuspunkter.

– Man har gjort liknande saker där man implanterat ett mikrochip i näthinnan på patienter som var blinda på grund av ögonsjukdom. Signalerna från chipet går via synnerven till syncentrum och patienten kan uppleva en mycket enkel syn som att skilja på ljus och mörker. Denna studie visar att det även går när man sätter in elektroder direkt i hjärnan, säger Jan Ygge. säger Jan Ygge.  

Kan tekniken användas på människor? 

– 50 procent av hjärnans kapacitet går åt till att tolka synen, det vill säga att tolka bilder. Det handlar om miljarder nervceller som är kopplade på ett väldigt sofistikerat sätt. Att kunna göra något motsvarande på teknisk väg är väldigt svårt, säger Jan Ygge. 

Därför kan det dröja innan det går att återställa synen hos de som förlorat den. Och denna teknik är troligtvis bäst för de som förlorat synen senare i livet, förklarar han. 

– De har redan utvecklat tolkningsfunktioner i hjärnan. De som är blinda från födseln å andra sidan har aldrig lärt sig att tolka olika synintryck. 

Studien publicerades i Science i veckan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.