Ny forskning visar att vi kan nå Parisavtalets 1,5-gradersmål med mindre pengar än krispaketen för coronapandemin. Foto: Pixabay

Ny forskning: ”Rädda klimatet är billigare än krispaketen”

Uppdaterad
Publicerad

Vi skulle kunna nå Parisavtalets 1,5-gradersmål med hälften så mycket pengar som nu satsats på ekonomisk återhämtning på grund av coronapandemin, enligt en ny studie.

Hittills har världens länder sammanlagt satsat 12 200 miljarder dollar i krisstöd till följd av coronapandemin.  

Nya beräkningar från forskare i Storbritannien, Tyskland och USA visar att om en tiondel av den summan användes i riktade klimatåtgärder och investeringar varje år de kommande fem åren, så skulle vi med stor sannolikhet nå 1,5-gradersmålet till 2030. 

”Win-win-situation”

Totalt sett skulle det alltså behövas en investering på ungefär hälften av vad världens länder hittills har satsat på coronaåterhämtningen, visar studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

– Det här handlar inte om att ta pengar från krispaket utan en ”win-win-situation” där vi både får en förstärkt ekonomi och samtidigt är på rätt spår för att hindra klimatförändringarna, säger Marina Andrijevic, forskare vid Humboldtuniversitetet och Climate Analytics i Berlin, och en av författarna till studien.

Krispaketen visar att det är möjligt

För att få den klimatpositiva effekten behöver pengarna riktas mot att aktivt undvika fossila utsläpp.

Det ska, enligt författarna till studien, göras genom att investera i nya fossilafria energisystem samt genom att ge ekonomiskt stöd eller avdrag för klimatpositiva åtgärder.

– Resultaten är mycket intressanta eftersom de visar på storleksordningen av de investeringar som behövs under de närmsta åren om vi ska klara 1,5-gradersmålet. Vi behöver definitivt möta klimatkrisen med lika kraftfulla åtgärder som coronapandemin, och det här visar att det också är möjligt om bara viljan finns, säger Mikael Malmaeus, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.