En naturtrogen Tyrannosaurus återskapad på ett zoo i Seattle. Foto: TT

Ny forskning: Tyrannosaurus rex var en ömsint älskare

Uppdaterad
Publicerad

Tyrannosaurus rex var inte bara ett av de mest skräckinjagande rovdjuren som existerat – utan också en ömsint älskare. Ny amerikansk forskning visar att dinosaurerna hade mycket känsliga nosar som de smekte mot varandra i en form av förhistoriskt förspel.

Den fruktade dinosauren levde för mer än 65 miljoner år sedan men fortsätter att fascinera än i dag och forskare arbetar ständigt för att ta fram allt mer information om deras leverne.

De senaste fynden kommer från amerikanska forskare på Carthage College i Wisconsin som funnit att Tyrannosaurus rex hade känsliga nosar fulla med nervöppningar.

Läs mer: Tusentals dinosauriefotspår funna i ”Australiens Jurassic Park”

Nosarna tror forskarna var så känsliga att de jämförs med en ”tredje hand”, skriver The Guardian.

Gned nosarna mot varandra

Inför parning tros dinosaurerna ha gnuggat nosarna mot varandra som en form av förspel. Fynden, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports, härstammar från att hittat en ny typ av tyrannosaurus som kallas Daspletosaurus horneri i Montana. D horneri levde före T rex och var en tredjedel så stor som sin efterföljare.

Välbevarade fossiler och skelett av D horneri har undersökts av forskarna där man kunnat hitta viktig information om Tyrannosaurusernas evolution och anatomi.

Läs mer: Dinosauriernas släktträd skakas om

Forskarna fann att dinosaurerna hade hård hud som skyddade ansiktet likt en rustning men med hundratals små hyperkänsliga nervöppningar längs med ansiktets yta.

– Eftersom nervöppningarna är identiska hos alla i Tyrannosaurus-familjen indikerar det att även Tyrannosaurus rex hade superkänslig  hud, säger forskningsledaren Thomas Carr till The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer