En ny rapport hävdar att ekologisk mat innehåller mer antioxidanter och mindre bekämpningsmedel än konventionellt odlad mat. Foto: TT.

Ny forskning väcker debatt om ekologisk mat

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport hävdar att ekologisk mat innehåller mer antioxidanter och mindre bekämpningsmedel än konventionellt odlad mat. Men forskningen får mothugg.

Forskarna har analyserat 343 studier som granskar innehållet i livsmedel och grödor. Slutsatsen är att de ekologiskt framodlade grödorna har högre nivåer av antioxidanter såsom polyfenoler som ska ge hälsofördelar.

Men forskningen har direkt fått kritik. Kritiken består delvis i att skillnaden mellan ekologiska och icke-ekologiska grödor inte var så stor och att det var viktigare för konsumenter att tänka på vilken typ av mat man sätter i sig och inte lägga för stor vikt på hur den var odlad.

Går emot tidigare studier

Rapporten som publicerats i den brittiska tidskriften British Journal of Nutrition, följer två liknande tidigare studier. En från 2009 som granskade 237 studier och en från 2012 som granskat 55 studier. Men båda dessa visade att näringsinnehållet var i stort sett lika för ekologisk och icke-ekologisk mat.

– Den stora skillnaden mellan vår studie och de två tidigare studierna är tid. Forskningen på det här området har tagit tid att komma igång och vi har väldigt mycket mer data tillgängligt nu än för fem år sedan, säger professor Carlo Leifert vid Newcastle Universitet till BBC.

Mer antioxidanter

Han är huvudförfattare bakom den nya rapporten och hans forskargrupp har gått igenom tillgänglig forskning på ämnet som jämför ekologiskt och icke-ekologiskt framodlade grödor.

Leiferts rapport kommer alltså fram till att det framför allt är mängden antioxidanter och bekämpningsmedel som skiljer mellan hur grödor odlas.

Mindre protein

Rapporten pekar på kopplingen mellan antioxidanter och en minskad risk för kroniska sjukdomar och vissa typer av cancer.

Men rapporten har alltså skapat en hätsk debatt i den brittiska forskningsvärlden och även den nya studien poängterar att det fortfarande finns en stor brist i kunskapen kring hur hälsan påverkas av att öka intaget av antioxidanter och att gå över till ekologisk kost. Tom Sanders, professor i näringslära vid Kings College i London, menar dessutom att antioxidanter får för stor vikt i den nya rapporten.

– Den här rapporten är missvisande eftersom den ger intrycket att antioxidanter skulle vara viktiga näringsämnen vilket de inte är. När det gäller makronäringsämnen så visar rapportern däremot att ekologiska produkter innehåller mindre protein, säger han enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.