– Vi försöker imitera hur naturen gör för att skydda vissa plantor mot frysgraderna på vintern, säger Federico Gomez, forskare i livsmedelsteknik vid Lunds Tekniska Högskola.
Han och hans kollegor har utvecklat en metod som gör att cellerna i grönsakerna tillförs trehalos, ett frysskyddande sockerämne som bildas naturligt i vissa växter och insekter.
Jordgubbar fungerar bra, potatis sämre
– Vid vanlig infrysning skulle cellerna i det här bladet kollapsa, säger han och håller upp ett babyspenatblad som frysbehandlats med metoden. Men de här cellerna lever och bevarar sin struktur efter upptining och behåller näringsinnehåll och vitaminer, hävdar han.
De har testat med ruccola, babyspenat, jordgubbar och palsternacka. Av babyspenaten överlever 80 procent frysning efter behandlingen, jorgubbar och palsternacka går också bra medan ruccola, potatis och morötter fungerar sämre. Orsaken är inte helt klar men det kan handla om gener och varierande celltäthet.
Vill utveckla tekniken
– Vi har provat grönsaker som kollapsar efter upptining och som är svåra att förvara. Förhoppningen är att industri och lantbrukare ska använda teknologin för att lagerföra längre så man slipper importera. Man kan få lokala färska grönsaker och frukt året om, säger Federico Gomez.
Nu vill de utveckla och testa tekniken i större skala.