Arkivbild. Foto: TT

Ny innovation gör tvättmaskiner betydligt lättare

Uppdaterad
Publicerad

Ett forskningsteam i Storbritannien har i samarbete med ett teknologiföretag kommit på en enkel lösning för att reducera tvättmaskiners vikt med en tredjedel, och därmed minska både ryggskador och utsläpp av växthusgaser i samband med att de transporteras.

– Jag lovar att det definitivt fungerar, säger forskarstudenten Dylan Henderson, 22.

Tvättmaskiner innehåller vanligtvis två 25-kilosvikter i betong – en under trumman och en ovanför – som syftar till att dämpa maskinens skakningar vid centrifugering och få den att stå mer stilla under centrifugering.

Betong byts mot vattentank

Nu har ett team av studenter vid Nottingham Trent University i Nottingham i England kommit på en enkel lösning för att reducera maskinernas vikt – att byta ut vikterna mot tomma vattentankar, som fylls först när tvättmaskinen installerats, och då fungerar som vikter i betongens ställe.

Detta kapar en tredjedel av maskinernas vikt, vilket forskarna menar kan motverka ryggskador när de bärs, och gynna miljön då de lastbilar som kör dem då blir lättare. 3,5 miljoner tvättmaskiner säljs årligen i Storbritannien – om det nya tillägget blir standard menar forskarna att koldioxidutsläppen kan minska med 44,625 ton årligen, enligt BBC.

”Ingen kan riktigt tro det”

Idén formulerades av produktdesignföretaget Tochi Tech, som jobbar med Nottingham Trent University för att hitta innovationer i tillverkningen av vanliga hushållsapparater. Forskarstudenten Dylan Henderson, 22, har testat den nya idén i ett projekt.

– Alla antar att någon tänkt på det förut. Ingen kan riktigt tro det. Men jag lovar att det definitivt fungerar, säger han till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.