Kan salva motverka bröstcancer? Det ska nu forskare vid Karolinska Institutet i Solna ta reda på. Foto: Tomas Oneborg, TT

Ny metod prövas mot bröstcancer: Salva

Uppdaterad
Publicerad

Det låter för bra för att var sant. Och kanske är det så, men mycket talar faktiskt för att en medicinsk salva som smörjs direkt på huden kan motverka bröstcancer. I en studie som nu inleds i Stockholm ska forskarna ta reda på om det stämmer.

Det går att förebygga bröstcancer till viss del. En medicin, som tidigare bara använts för att förhindra att nya tumörer utvecklades hos kvinnor som redan haft bröstcancer, kan även ges preventivt till friska kvinnor som har hög risk att få bröstcancer. Men den här medicinen har visat sig ge svåra biverkningar i form av klimakterieliknande besvär som vallningar, humörsvängningar och viktförändringar.

Därför har forskarna nu tagit fram en salva som innehåller samma läkemedel som ska appliceras på direkt huden istället.

-Vi vet att vissa läkemedel och substanser kan tränga igenom huden, och i det här fallet söker sig detta ämne till bröstcancercellerna, så rent teoretiskt borde det fungera, säger Per Hall, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet.

Tidigare mindre studier har visat att den här metoden skulle kunna fungera, men nu ska den medicinska salvan för första gången testas i en lite större studie. I en första fas rekryteras nu 90 kvinnor i Stockholmsområdet som ska få delta i försöket.

Täta bröst farliga

-Vi vet att kvinnor med så kallade täta bröst, alltså mycket körtlar i brösten, löper en klart ökad risk att utveckla cancer, säger Per Hall. Kvinnorna ska vara med i den här studien får först genomgå mammografi där vi ser om de har tät vävnad i sina bröst. Dessa kvinnor får sedan en salva som ska smörjas direkt på brösten varje dag i ett halvårs tid.

Den medicin som testas har visat sig kunna minska just tätheten i bröstvävnaden och därigenom också risken för cancer. Parallellt med studien som nu inleds pågår nämligen en annan studie där samma medicin ges i tablettform. Även om biverkningarna varit svåra har de preliminära resultaten i övrigt varit positiva.

– Vi har sett hur tätheten minskat i bröstvävnaden. Vi har till och med hittat cancertumörer som varit dolda i den täta bröstvävnaden, cancer som utan medicinen kanske inte skulle ha upptäckts så tidigt.

Kan minska risken att utveckla bröstcancer

Om den medicinska salvan minskar tätheten i brösten betyder det att kvinnor som löper hög risk att utveckla bröstcancer kan minska sin risk att cancern utvecklas med en enkelt och förhoppningsvis relativt riskfri metod.

– I dag vet vi ganska väl vilka kvinnor som har hög risk för cancer, utifrån täthet i brösten, familjehistoria och levnadsmönster, säger Per Hall. Fungerar den här salvan borde de kvinnor som vill veta sin risk att få cancer även erbjudas chansen att medicinera för att minska risken att sjukdomen börjar utvecklas.

Varje timme får en kvinna i Sverige beskedet att hon lider av bröstcancer.

Bröstcancer är den cancerform som dödar flest kvinnor i världen. I Sverige är det den näst vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken, efter lungcancer, enligt Folkhälsomyndigheten.

I dag är riskfaktorerna för bröstcancer relativt väl kända:

-Tät vävnad i brösten (syns i regel på mammografi)

-Ohälsosam livsstil (rökning, alkohol, stillasittande, övervikt)

-Cancer i familjen

-Hormonbehandlingar

Rättelse: SVT uppgav i en tidigare version en felaktighet gällande statistiken i Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.