Den långsprötade silverfisken, Ctenolepsima longicauda, dök upp i Sverige redan på 90-talet men har den senaste tiden påträffats på flera platser i landet. Foto: Anticimex/TT

Ny silverfisk vill åt dina böcker

Uppdaterad
Publicerad

En större och glupskare art av silverfisk håller på att flytta in i våra hem. Böcker, papper och konst är i farozonen. Den långsprötade silverfisken har fått fäste i Sverige.

– Det är först det senaste året som vi har träffat på den som en olägenhet i svenska hem. Den är relativt ny i den svenska faunan, men nu har vi stött på den överallt, i Göteborg, Stockholm och senast förra veckan i Knivsta, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Den är ett betydligt större ”monster” än den gamla vanliga silverfisken som sedan länge finns i nästan var mans badrum. Längre, kraftigare och med långa spröt, dessutom en mustasch. Fast den långsprötade varianten tycker inte om fukt.

– Den lever i torrare miljöer och vill ha stärkelserik föda som böcker, papper och tapetklister. Den gör inte så stor skada i hemmen, men i museer kan den ställa till det. Den är glupskare än den vanliga.

Svår att upptäcka

Silverfisken kan vara svår att upptäcka, den är nattaktiv och gömmer sig när lyset tänds. Men den är inte tillräckligt blyg för att avstå från spridning.

– Den kan flytta med väskor och byggnadsmaterial. Fast den kan inte leva utomhus, säger Persson Vinnersten.

Att bli av med silverfisk är inte lätt, det krävs noggrann och regelbunden städning – och i värsta fall kemikalier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.