Cyklande pendlare har lägre risk för sjukdomar än bilister, enligt en ny studie. Foto: TT

Ny studie: Cyklister håller sig friskare än fotgängare

Uppdaterad
Publicerad

De som cyklar till jobbet har nästan halverad risk att drabbas av cancer och hjärtsjukdom jämfört med bilpendlare, visar en ny brittisk studie. Peter Schantz vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm rekommenderar upp till en timme på cykeln per dag.

– Det är ett suveränt sätt att få motion, säger han.

Forskare vid University of Glasgow har följt 263.450 brittiska pendlare i den femåriga studien som nu publiceras i British medical journal.

Under tiden som studien pågick diagnosticerades 3.748 med cancer och 1.110 med hjärtproblem, rapporterar BBC.

Det visade sig att de som cyklade till jobbet hade 45 procents lägre risk att få cancer och 46 procents lägre risk för att utveckla hjärtsjukdom jämfört med de som satt stilla på allmänna transportmedel eller i bilen. De som cyklade avverkade i genomsnitt en sträcka på 48,3 kilometer i veckan, men ju mer man cyklade desto större hälsofördelar hade man.

Även promenader minskade risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdom, huvudsakligen för de som gick mer än 9,7 kilometer i veckan.

Eftersom det rör sig om en så kallad observationsstudie är det omöjligt att slå fast en tydlig orsak och verkan. Men effekterna kvarstod även när forskarna tog hänsyn till andra faktorer som rökning, kosthållning och vikt.

LÄS MER: Träning smittar via sociala medier

Cyklister mer aktiva

Peter Schantz, professor i humanbiologi på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, tycker att studien tydligt demonstrerar hur olika sjukdomar påverkas av nivån av fysisk aktivitet. Att cyklisterna hade lägre sjukdomsrisk kan bero på att de generellt sett är mer aktiva än fotgängare.

– Att cykling har effekt är inget nytt, det nya är skillnaden mellan cykling och gång. Min tolkning är att den inte beror på intensiteten i själva aktivitetsnivån, utan att den totala volymen av fysisk aktivitet är större hos cyklisterna. Cyklisternas totala fysiska aktivitet är cirka 50 procent högre än fotgängarnas i studien, det kan vara så att de idrottar mer.

LÄS MER: Slumpen vanligaste orsaken till cancer

Lättare påverka hjärt-kärlsjukdom

Enligt Peter Schantz krävs det generellt sett mer motion för att minska risken för cancer än för hjärt-kärlsjukdomar. För att ha effekter på cancer måste man komma över en viss nivå, men då blir det också en stor, plötslig ”ketchupeffekt”.

– Man måste förstå varje sjukdom i sitt eget sammanhang, de har olika biologiska verkningsvägar. Det är förhållandevis lättare att påverka hjärt-kärlsjukdomar medan cancrar är svårare.

Han rekommenderar upp till en timmes motion varje dag.

– När det gäller hjärt-kärlsjukdom får vi positiva effekter med en halvtimmes måttlig ansträngning per dag, för att komma åt cancereffekterna ligger det förmodligen på upp till en timme per dag. Det spelar ingen roll om du cyklar eller går.

LÄS MER: Ny metod för behandling av hjärt-kärlsjukdomar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.