Mårdhundar såldes på marknaden för levande djur i Wuhan. Spela videon för att se varför forskare nu misstänker att de skulle ha kunnat starta pandemin. Foto: AP/TT

Ny studie: Första covidfallet arbetade på marknaden i Wuhan

Uppdaterad
Publicerad

En försäljare på Huanan-marknaden i Wuhan var den första som blev inlagd på sjukhus med covid-19, visar nu en ny genomgång av vad som egentligen hände i Wuhan i december 2019. Forskare pekar återigen ut Huanan-marknaden i Wuhan som pandemins startpunkt.

Spela videon för att se varför mårdhundar misstänks.

Huanan-marknaden pekades tidigt ut som källa men efter att man hittat flera fall som inte hade någon relation till marknaden började forskare leta efter andra förklaringar.

Nu har evolutionsbiologen Michael Worobey vid University of Arizona gjort en sammanställning över kunskapsläget om vad som egentligen hände i Wuhan i december 2019.  Han fann att det är flera faktorer som gör att man åter bör fokusera på marknaden.

Coronapandemin

Har gått igenom alla sjukdomsfall

– Jag tycker han har gjort en fin genomgång av de första 174 sjukdomsfallen som blev inlagda på sjukhus i december 2019, säger Åke Lundkvist som är professor i virologi vid Uppsala universitet.

44 procent av dem som blev inlagda på sjukhus i december för vad som sen skulle visa sig vara covid-19 hade någon slags relation till marknaden. Antingen hade de själva varit där eller träffat någon som varit där.  

WHO-rapporten hade fel

Enligt WHO:s rapport från tidigare i år var den allra första som lades in på sjukhus en 41-årig revisor som rapporterades ha insjuknat den 8 december. Han bodde tre mil från marknaden och hade aldrig varit där vilket togs som intäkt för att det första smittotillfället inte kan ha varit på marknaden. Men Michael Worobey kan nu visa att WHO har fel.

Misstänkt covid var infekterad tand

Enligt journalen framgår att mannen själv tror att han fick covid-19 symtom först den 16 december. Misstaget har uppstått på grund av att han den 8 december fick feber. Men nu visar det sig att febern inte berodde på covid-19 utan en infekterad tand. Han uppsökte tandläkare för att få tanden bortopererad. Själv tror han att han blev smittad hos tandläkaren eller i tunnelbanan. Han färdades norr om marknaden strax innan han blev sjuk i covid-19, och då vet man att flera arbetare vid marknaden hade rapporterats sjuka. Den 22 december läggs mannen in på sjukhus.

Misstänkt: mårdhundar

I somras publicerades en studie i Scientific reports som har gått igenom alla djur som såldes på marknaderna i Wuhan mellan maj 2017 och november 2019. Studien visar att det såldes olika djurarter som man idag vet är mottagliga för sars-cov2 infektion.

Ett av djuren som förvarades i trånga burar på marknaden var mårdhundar.  

– De allra tidigaste fallen som blev sjuka i Wuhan hade kopplingar till speciellt den västra delen av Huanan marknaden, och det var där mårdhundar hölls i burar, skriver Michael Worobey i sin artikel i Science.

Fanns två varianter av viruset

En annan faktor som stärker att viruset kommer från en grupp av djur är att man nu vet att det fanns två varianter av sars-cov2 redan bland de första som insjuknade.

– När man har studerat arvsmassan på de allra första virusen kan man se att de är så pass olika att de kan kallas kluster A och kluster B. Det betyder att viruset har överförts från djur till människa vid minst två separata tillfällen, säger Åke Lundkvist.

 Det innebär att djuren skulle ha kunnat smitta varandra på marknaden och därefter har två eller flera individer spridit viruset vidare till människor.

 – Jag tycker att den här sammanställningen i Science stärker teorin att viruset ursprungligen kommer från fladdermöss som i sin tur smittade ett så kallat mellanvärddjur som i sin tur smittade människor, säger Åke Lundkvist.

Gjordes ingen provtagning

För att kunna slå fast att det verkligen är mårdhundar som spred viruset till människor måste man kunna bevisa att något av djuren var infekterat. Den 1 januari stängdes marknaden och alla djuren avlivades. Det är fortfarande okänt om det gjordes provtagning av djuren eller om några av djuren frystes in för framtida provtagning.

Teorierna om hur pandemin startade

Redan i slutet av december 2019, stod den så kallade Huanan-marknaden som ligger mitt i centrala Wuhan i fokus. Många av de första som insjuknade och blev inlagda på sjukhus hade varit på marknaden eller träffat någon som hade varit där.

Marknaden var en så kallad ”wet market” där vilda djur och djur från uppfödningar förvarades i små burar tätt intill varandra. Sedan länge har man känt till att sådan djurhållning är rena eldoradot för nya virus som får möjlighet att hoppa mellan olika arter. Den 1 januari stängdes marknaden, djuren avlivades och platsen steriliserades.

Men efter en tid föreföll Huanan-marknaden allt mer osannolik. Många av de tidigt insjuknade visade sig inte ha någon relation till marknaden. Dessutom visade det sig att den allra första registrerade fallet befann sig tre mil från marknaden och kunde alltså inte ha blivit smittad där.

Nya teorier fick då näring. En teori som har fått stor spridning är att viruset hade läckt från ett laboratorium i närheten av marknaden, eller kanske till och med var tillverkat där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet