Foto: SVT

Ny studie: Fortsatt stora felberäkningar hos aktivitetsarmband

Uppdaterad
Publicerad

I februari förra året rapporterade SVT Vetenskap att aktivitetsarmbanden inte håller måttet. En ny studie har undersökt bland annat Apple Watch, Samsung Gear och Microsoft Band, och tyvärr verkar de ännu inte blivit bättre.

Totalt 60 testpersoner fick testa sju olika populära aktivitetsarmband, samtidigt som deras energiförbränning och hjärtfrekvens övervakades noggrant i labbmiljö. Studien har gjorts som ett samarbete mellan Standfords universitet och Gymnastik- och idrottshögskolan.

LÄS MER: Stora felberäkningar i aktivitetsarmband

När de gäller att mäta hjärtfrekvens hade armbanden en felmarginal på bara fem procent, men när de skulle mäta energiförbrukning, verkar de ha samma stora problem som för ett år sedan.

– Hjärtfrekvensmätaren gjorde mycket bättre ifrån sig än vad vi trodde, men mätningarna av energiförbränningen var helt fel, säger Euan Ashley, forskare vid Stanfords universitet.

Dålig felmarginal

Armbanden hade en felmarginal mellan 27 och 92 procent, och för att de ska hålla måttet någorlunda vill forskarna i alla fall se en felmarginal på under tio procent.

Anledningen till det dåliga resultatet är att det är svårt att mäta energiförbrukning med bara ett aktivitetsarmband. Hur mycket energi som förbrukas räknas ut med beräkningsmodeller, där faktorer för till exempel ålder, livsstil, vikt och längd räknas in, och de skiljer sig mellan olika personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Vetenskap
Mer Nyheter