Ingen vetenskaplig grund för att grön tillväxt fungerar enligt ny studie. Foto: Pixabay/Pexels

Ny studie: Grön tillväxt är inte möjlig i stor skala

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har grön tillväxt varit en av politikernas önskeåtgärder för att minska världens utsläpp av växthusgaser. FN, Världsbanken och OECD stödjer alla flitigt idén om grön tillväxt. Men ny forskning säger att det inte fungerar.

Grön tillväxt bygger på antagandet att man kan frikoppla den globala tillväxten (BNP) från nyttjandet av världens naturresurser och på så sätt möjliggöra fortsatt ekonomisk tillväxt. 

Forskare har nu undersökt om det finns en vetenskaplig grund för denna “frikopplingshypotes”. Resultatet: Det finns ingen empiri som stödjer förekomsten av frikoppling i den skala som behövs för att förhindra ekologisk kollaps.

Grön tillväxt en illusion

Och forskarna ser heller ingen möjlighet att i framtiden åstadkomma frikoppling i stor skala.

— Vår studie visar att idén att vi kan fortsätta med tillväxt och minska koldioxidutsläppen är en illusion, säger professor Giorgos Kallis, verksam vid universitetet i Barcelona.

Han menar att om vi har en fortsatt global tillväxt på 3% per år kommer ekonomin att vara 11 gånger större i slutet av seklet.

— Ekonomin kan inte växa så mycket utan att vi använder fossila bränslen och utan att vi oåterkalleligt skadar klimatet.

Minskad tillväxt

Studien konstaterar att för att nå både 2-gradersmålet och 1,5-gradersmålet måste tillväxten minska.

— Energi- och resursanvändningen måste minska dramatiskt. Vi måste omorganisera våra ekonomier och samhällen om de ska vara hållbara, medan BNP sjunker eller bromsar in helt.

Politiska beslutsfattares antagande om att tillräcklig frikoppling kan uppnås genom ökad resurseffektivitet oroar Giorgos Kallis. Forskarna uppmanar politiker att jämte resurseffektivitet dra ned på både ekonomisk produktion och konsumtion. Detta för att möjliggöra ett gott liv för alla människor inom planetens ekologiska gränser.

Politiskt svårt

Men vilken politisk ledare kan gå till val med löften om ekonomisk nedgång? Giorgos Kallis menar att ingen av världens ledare idag är inställd på denna stora förändring. Men att de borde bli det.

— Världens ledare bör göra sig redo, eftersom alternativet, att fortsätta på vägen vi slagit in på kommer att leda till katastrof, säger Giorgos Kallis.

Studien publicerades i New Political Economy. En studie på samma tema publicerades i Nature Sustainability samt en rapport om frikoppling här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.