Spela klippet för att se bilder på det som kan vara orsaken till att det finns liv på jorden idag. Foto: Pixabay

Ny studie: Så uppstod liv på jorden

Uppdaterad
Publicerad

För flera miljarder år sedan härjade vilda åskväder på jorden, där en enorm mängd blixtar slog ner i marken. En ny studie kan visa vad blixtarna spelat för roll i hur en livsnödvändig mineral fick fäste på vår planet.

I den nya studien visar forskare hur det enorma antalet blixtar som slog ner på jorden för flera miljarder år sedan kan ha gett upphov till liv.

En grundpelare för liv

Blixtarna har enligt forskarna spelat roll för hur stor mängd av en viss typ av fosfor som bildats. När fosfor reagerar med vatten kan det ge förutsättningar för liv.

– De spår av liv som man har sett från 3,5 miljarder år sedan är bevarade i sediment som bildats i grunt vatten. Man vet därför att det fanns vatten på jorden då, säger Henrik Drake, som forskar inom geobiologi vid Linnéuniversitetet.

Varifrån kom fosforn? 

Under denna tid fanns fosfor inkapslat i berggrunden, men i en fast form som inte reagerar med vatten. 

Därför började forskarna titta på reducerad fosfor i form av en vattenlöslig mineral som kallas schreibersit. Möjligtvis hade fosformineralen dykt upp på jorden till följd av kraschlandade meteoriter, men det visade sig att antalet meteoriter under denna tid hade minskat. 

Mängden blixtar var däremot många. Forskarna började därför titta på så kallade fulguriter, som bildas när blixtar slår ner i marken med enorm kraft. Fulguriter innehåller schreibersit och kan därför förklara hur reducerad fosfor uppstått i stor mängd.

Miljarder blixtar år efter år

Forskarna tror att upp till fem miljarder blixtar slog ner på jorden varje år under denna tidpunkt.

– Vid en viss tidpunkt blir blixtar en större spelare än meteoriter, enligt studien. Då är frågan, var det då livet på jorden började eller inte, säger Henrik Drake.

Spela klippet för att se bilder på fulguriterna som kan vara orsaken till att det finns liv på jorden idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.