Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den utrotningshotade afrikanska skogselefanten är en klimathjälte visar ny forskning. Se hur i videon. Foto: Sheihu Salawatia CC BY-SA 4.0

Ny studie: Skogselefanter räddar klimatet i Afrikas regnskogar

Uppdaterad
Publicerad

Savannelefanternas hemliga kusin, den afrikanska skogselefanten, är en riktig klimathjälte visar ny forskning. Den betar snabbväxande träd som binder lite koldioxid och sprider jätteträdens frön med sin dynga.

De utrotningshotade afrikanska skogselefanterna är trädgårdsmästare i jordens näst största regnskogsbälte längs ekvatorn i Afrika. I videon ser du var på kartan och hur de lever. Nu visar en ny studie att om de försvinner skulle regnskogen binda mellan 6-9 procent mindre koldioxid från atmosfären.

Värdefulla dyngspridare

Skogselefanterna betar snabbväxande träd som inte lagrar så mycket koldioxid, och ger istället de långsamväxande jätteträden som binder mycket koldioxid chansen. Dessutom äter elefanterna frukt från jätteträd och sprider fröna med sin dynga. Av all vegetation globalt så finns cirka 15 procent i afrikanska tropiska regnskogar.

Klimatkrisen

Färre än 100 000 skogselefanter finns kvar

Internationella valutafonden räknade häromåret ut att skogselefanterna gör oss människor ekosystemtjänster värda 1500 miljarder kronor. Men skogselefanterna är nu akut hotade. Bara en tiondel finns kvar på grund av tjuvskytte och skogsavverkning.

– Det är en väl genomförd studie och det är ytterligare ett argument för att skydda den afrikanska skogselefanten, anser miljövetaren Göran Wallin som bland annat forskat på regnskog i Rwanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet