I Malmö sorterar man kläder och på en fabrik i Kristinehamn bryter man ner dem för att kunna göra nya. Foto: Vetenskapens värld – Framtidens shopping

Anläggning i Malmö beskrivs som Sveriges eget bomullsfält

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare har tagit fram en teknik för att skapa återvinning av alla kläder. Nu öppnas en jätteanläggning i Malmö som beskrivs som Sveriges eget nya bomullsfält. Forskare i Hongkong som Vetenskapens värld pratat med menar att det här är en teknik som är på väg att slå igenom.

Förutom att sy nya kläder av gamla tyger börjar det också komma nya tekniker för att göra om gamla textilier till nya material. 

Det är faktiskt en svensk upptäckt som gjort det möjligt att smälta ner kläder och skapa nytt tyg. Kemiprofessorerna Gunnar Henriksson och Mikael Lindström vid Kungliga tekniska högskolan lyckades med en kemisk process bryta ner cellulosafibrer i bomull. 

– Det gick fantastiskt bra, jag har knappt varit med om ett projekt som fungerat i princip som det ska redan från början, säger Gunnar Henriksson. 

2014 presenterades en världsnyhet på catwalken. Med hjälp av kemiprofessorernas metod för återvinning av cellulosafibrer hade man tagit fram den första klänningen som var gjord av fibrer från gamla jeans. 

Sorteringen har ställt till det

Tekniken för att återvinna alla våra kläder finns alltså. Problemet är att våra gamla kläder först måste sorteras och det är dyrt, komplicerat och tidskrävande. 

Men kanske inte så länge till. I Malmö bedrivs ett projekt med en textilsorteringsmaskin. 

– Den här maskinen är den första i sitt slag och vi ligger i framkant i Sverige här, säger Erik Perzon, textilforskare och projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet. 

Tillsammans med ett kommunalt sopbolag har de satt igång produktionen. De flesta kläder består av blandade material som bomull och polyester. Men de fabriker som arbetar med att återvinna textilier kan bara ta emot redan sorterat material. 

Infrarött ljus avslöjar polyester och bomull

Med maskinen blir det lätt att med hjälp av infrarött ljus identifiera vad plaggen består av för material, om det är bomull, polyester, ull eller olika blandningar. 

– Det här är ju som att vi har ett litet bomullsfält här i Malmö nu plötsligt. Eftersom vi producerar råvara till textilier i Sverige, säger Erik Perzon. 

Efterfrågan på sorterat material verkar vara stor. Man har redan beställningar från olika företag både i Europa och här i Sverige. 

Spela klippet för att se hur ett par återvunna jeans kan se ut och höra hur unga ser på att köpa nytt.  

Vill du se mer om hur vi kan göra om gamla kläder till nya? Se Vetenskapens värld – E-handeln: Framtidens shopping måndagen den 29 mars klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play .

Varför återvinns bara en procent av alla kläder som slängs?

– Logistikfrågan återstår att lösa. Det finns ingen infrastruktur för att hantera återvinning i den skala som krävs, säger Edwin Keh, forskningschef vid Hong Kong research institute of textiles and apparel. 

Han är chef för ett av världens främsta forskningsinstitut när det gäller återvinningstekniker inom textilbranschen, men ser trots svårigheterna ljust på framtiden. 

– I dag ser vi på hållbarhet som en avgörande fråga. Vissa varumärken kommer att blomstra därför att de betraktas som “goda”, tar ansvar och är en del av lösningen. Andra varumärken kommer konsumenter att välja bort eftersom det inte känns rätt att använda deras produkter då de förvärrar problemet, säger Edwin Keh. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.